Babiš chce, aby vyplácení penzí hlídal státní důchodový úřad

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

 V Česku by za pár let podle představ menšinového kabinetu mohl po důchodové reformě vzniknout státní důchodový úřad. Po jednání tripartity to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je důchodová reforma "stěžejní projekt" jeho vlády, který by chtěla za případné čtyři roky vládnutí stihnout. Babišův kabinet podporu ve Sněmovně vyjednanou nemá, o důvěře budou zákonodárci hlasovat 10. ledna.

"Důchodová reforma je pro nás stěžejní. To určitě chceme - a pokud budeme vládnout čtyři roky - za programové období stihnout," uvedl Babiš.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která vybírá i odvody. Samostatný důchodový účet ale neexistuje, je součástí rozpočtu. Vláda plánuje oddělení oddělení konta od státní pokladny.

Z popisu reformy v původním návrhu programového prohlášení vyplynulo, že by důchodový účet a odvedené pojistné mohla spravovat veřejná instituce. Vyplácela by z něj penze. "Mluvíme tady o státním důchodovém úřadu," řekl dnes premiér.

Podle prohlášení by se pak mělo stanovit ještě "plošné zabezpečení na stáří na principu solidarity", tedy plošný solidární důchod. Vláda současně slibuje snížení odvodů a daní. Zda se text změní a jak, není zatím jasné. Programový dokument má být hotov v sobotu večer, upřesnil Babiš.

Zamýšlená reforma vychází z návrhů profesora Jaroslava Vostatka ze soukromé Vysoké školy finanční a správní, který byl členem důchodové komise za minulé vlády. Navrhoval, aby se penze skládala ze solidárního rovného důchodu od státu a ze zásluhového důchodu podle odvodů. Upravit se pak mělo sociální pojistné i daně. Pravicové strany záměr kritizovaly, podle nich měl vést ke snížení penzí a výdajů na ně. Záměry se nelíbí ani ČSSD či odborům.

Odboráři zamýšlené změny v důchodech chválí. Jsou ale proti snižování odvodů. Podle nich by se tak na penze mohlo vybrat o desítky miliard méně. Změny důchodového systému a chystaná reforma zajímá podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka i zaměstnavatele.

V nový úřad by se případně mohla přeměnit ČSSZ. Ta na konci září vyplácela penzi 2,88 milionu lidí. Starobní důchod z nich pobíralo bezmála 2,4 milionu mužů a žen, kteří v průměru dostávali 11.828 korun.

Výdaje na penze jsou už léta vyšší než příjmy. Systém je tak v deficitu, který za krize činil kolem 50 miliard ročně. Letos by mohl vzniknout díky nynější vysoké zaměstnanosti a odvodům z rostoucích výdělků několikamiliardový přebytek.