Babiš: Firmy čekají na víza dělníků. Evropou ale jdou migranti bez dokladů

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/ap

Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje za absurdní, že české firmy měsíce čekají na vyřízení víz ukrajinským dělníkům a na druhé straně jsou v Evropě tisíce migrantů bez potřebných dokladů. Zároveň požaduje okamžité svolání mimořádného evropského summitu, na němž by špičky unie řešily zastavení přílivu běženců do Evropy.

Podle Babiše má Česká republika 104 tisíc volných pracovních míst. „Nerozumím tomu, proč nejsme schopni to obsadit. České firmy čekají na dělníky z Ukrajiny, ti musejí čekat na vízum a na druhé straně se po Evropě špacírují tisíce lidí bez dokladů s jedním cílem, a to je jít do Německa. Je to chaos, který potvrzuje neschopnost Evropské unie být akční a efektivně zakročit,“ zdůraznil Babiš.

Podle něj je potřeba uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a chránit je zvenku, nikoli zevnitř. „Je potřeba se postarat o ty, kteří už jsou na našem kontinentu, ale následně systémově řešit, jak zabránit ilegálnímu přílivu migrantů,“ uvedl Babiš.

Podle něj není dobrý ani příslib dalších peněz pro agenturu Frontex, která podle něj neobstála a nemá potřebné kompetence, aby ochránila hranice.

„Výsledek je takový, že je tu chaos. Jednotlivé státy Schengenu řeší situaci po svém, v katastrofickém scénáři je nasazena armáda a je neuvěřitelné, že se porušují dohody. Paní Merkelová nejprve pozvala všechny uprchlíky i ekonomické migranty do Německa a teď se diví, že jí tam přes víkend přichází 10 tisíc uprchlíků a ekonomických migrantů,“ řekl Babiš v reakci na to, že Německo o víkendu obnovilo kvůli uprchlíkům kontroly na hranicích s Rakouskem.

S přílivem migrantů se potýká celá Evropa. Vážná situace je v Řecku, Itálii, Rakousku, Maďarsku a v jiných zemích. Právě Maďarsko v poslední době vypravilo několik vlaků s uprchlíky do Německa, kam většina běženců míří. Vlaky jezdily přes Rakousko přímo do Německa a vyhýbaly se České republice, kde kvůli tomu klesl denní průměr v počtu zajištěných migrantů.

Zatímco dříve jich bylo za den více než 55, v posledním týdnu to byli jedinci. Za posledního čtvrt roku zajistila česká policie přes 2500 lidí bez potřebných dokladů ke vstupu na území ČR. Kvůli rozhodnutí Německa o kontrole hranic vláda zvýšila bezpečnostní opatření a nasazuje na hranice více policistů.