Babiš naštval politiky z Ostravska, o zóně Barbora prý vypouští nesmysly

bývalý důl Barbora v Karviné

bývalý důl Barbora v Karviné Zdroj: ctk

bývalý důl Barbora v Karviné
bývalý důl Barbora v Karviné
hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (vlevo), vedel něj je jeho první náměstek Josef Babka
3
Fotogalerie
Zástupci Moravskoslezského kraje i města Karviná ostře odmítli výhrady místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše ke kvalitám pozemků pro zamýšlenou průmyslovou zónu Nad Barborou v Karviné. Babiš v rozhovoru pro deník Právo mimo jiné uvedl, že lokalita je riziková, protože pozemky jsou poddolované a v některých místech uniká metan, a že takovou rizikovou zónu si investoři těžko vyberou. Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) Babišovo tvrzení označil za nehorázné.

„Lokalita Barbory je zařazena do kategorie pozemků s možným nahodilým výstupem metanu, jeho případný výskyt je možné jednoduše vyřešit v rámci stavby tak, jak se to dělá v celém ostravsko-karvinském regionu. Je to o to skandálnější, že takovouto zavádějící a paniku vyvolávající informaci z úst vypouští první místopředseda vlády a ministr financí,“ řekl Novák.

Připomněl, že kraj je navíc vázán takzvanou deklarací porozumění, v níž se při výstavbě průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zavázal k tomu, že už nebude další zóny stavět na „zelené louce“, ale výhradně na brownfieldech, aby nezabíral hodnotnou zemědělskou půdu.

„Jistě i pan Babiš ví, že pod pojmem brownfield se skrývá opuštěné, zanedbané území, často s ekologickou zátěží, které nelze efektivně využívat, aniž by proběhl proces regenerace. A jen člověk 'mdlého rozumu' by stavěl na místě, které není prověřeno,“ řekl Novák.

Hejtman obvinil Babiše ze lži

Podle něj kraj nechal vypracovat několik posudků a každý z nich zkoumá jinou stránku věci. Zabývají se například možným budoucím ovlivněním území průmyslové zóny poddolováním i kvalitou pozemků či problematikou metanu. Babiš ale k posudkům v rozhovoru pro Právo uvedl, že „některé dopadly dobře, některé neutrálně a některé špatně“. Hejtman Babiše v této souvislosti obvinil ze lži.

„Oponentní posudky si u nezávislých znalců nechaly vypracovat také vládní agentura CzechInvest, ministerstvo průmyslu a obchodu. Všechny se v podstatě shodly na tom, že stavět a v budoucnu podnikat na Barboře je možné,“ doplnil Novák. Odmítl možnost, že by si kraj k vypracování těchto posudků vybral podjatého soudního znalce.

Babišovy nesmysly

Obdobně reagoval i karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD), podle nějž je lokalita rovněž bezpečná. „Odborných posudků už je na ni několik a všechny hovoří jasně: terén je stabilní. Nechápu tedy, kde bere pan ministr Babiš další nesmysly, které vypouští. Až mu je vyvrátíme, vymyslí si další a další. Je to únavné a myslím, že tím mimo jiné odklání pozornost od vlastního střetu zájmů, který jako podnikatel má,“ uvedl Hanzel.

Dva tisíce pracovních míst
Celkově má vznik zóny stát zhruba 1,2 miliardy, přičemž vláda kraji přislíbila, že do zóny vloží až 750 milionů. Zóna by mohla přinést až dva tisíce pracovních míst. Na Karvinsku na konci června činil podíl nezaměstnaných 11,3 procenta.

Spor kolem zóny Nad Barborou se rozhořel poté, co vláda v červenci přislíbila zóně podporu. Babiš posléze požadoval, aby vláda své rozhodnutí zrušila. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit pro zónu za 200 milionů korun pozemky od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly. Návrhem Babiše se ve středu zabývala koaliční rada a rozhodla, že se vládní usnesení měnit nebude.

Kraj naopak tvrdí, že ministr měl všechny potřebné informace k dispozici a kraj mu nic nezatajoval. Hejtman opakovaně uvedl, že jinou obdobně vhodnou plochu kraj na Karvinsku nemá a zónu potřebuje vybudovat právě v této části kraje, protože je zatížena vysokou nezaměstnaností.