Babiš: Otázka mého možného střetu zájmů je věcí výkladu nových evropských předpisů

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Otázka údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli Agrofertu je věcí výkladu nových evropských předpisů. Babiš to napsal v dopise eurokomisaři pro rozpočet Güntheru Oettingerovi. V dopise, jehož kopii má ČTK k dispozici a který nese pondělní datum, premiér také připomněl, že vláda začátkem měsíce na základě prvotní právní analýzy dospěla k závěru, že vše je v souladu s českými i evropskými předpisy.

Z interního dokumentu právní služby Evropské komise před časem vyplynulo, že Babiš se z pohledu článku 31 unijního finančního nařízení, které platí od letošního srpna, nachází ve střetu zájmů. Podle právníků EU má totiž zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který převedl do svěřenských fondů, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Oettinger v této souvislosti zaslal dopis české vládě. Babiš mu odpověděl, že stanovisko Evropské komise budou zkoumat právníci českého kabinetu.

Babiš rovněž Oettingera ujišťuje, že Česká republika bude dodržovat své povinnosti vyplývající z členství v EU a že „osobně podnikne takové kroky, aby všechny jeho aktivity byly plně v souladu s evropskou legislativou“. Slíbil, že v záležitosti možného střetu zájmů bude s Evropskou komisí úzce spolupracovat.

Evropský parlament má ve čtvrtek hlasovat o rezoluci týkající se Babišovy kauzy; v připravených návrzích mimo jiné žádají Evropskou komisi, aby dočasně pozastavila dotace určené firmám skupiny Agrofert a aby plně prošetřila jejich zákonnost za dobu Babišova vládního angažmá.