Babiš: Platy ve školství porostou už od září

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Potřebných 2,5 miliardy korun na zvýšení platů ve školství už od září plánuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) získat z úspory v obsluze státního dluhu. Řekl to České televizi (ČT). Platy učitelů a dalších pracovníků škol měly původně vzrůst až od ledna příštího roku, Babiš hledání peněz na růst hned od začátku školního roku ohlásil v minulém týdnu.

„Tím, že ušetříme na obsluhu státního dluhu sedm miliard, tak si myslím, že ty peníze najdu a těch 2,5 miliardy předložím do vlády, aby ty platy učitelů se zvýšily už od 1. září,“ řekl Babiš v ČT.

Vláda v červnu schválila zvýšení peněz na platy učitelů o osm procent, z čehož půjde šest procent na tarifní složku. Nepedagogičtí pracovníci ve školách by si měli stejně jako ostatní státní zaměstnanci polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky.

Růst platů hned od září žádaly odbory. Babiš dříve náklady na zvýšení platů ve školství od začátku školního roku vyčíslil na 1,85 miliardy korun pro učitele a 260 milionů korun pro nepedagogické pracovníky. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by nicméně chtěl, aby se na podzim zvyšovaly výdělky i ostatním zaměstnancům veřejného sektoru.