Babiš: Pokud ČSSD trvá na náměstkovi pro daně, má smůlu

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

Koaliční strany se nemohou shodnout, komu na ministerstvu financí přenechat dozor nad daněmi. Podle budoucího ministra financí Andreje Babiše (ANO) je náměstek natolik klíčovou osobou, že chce o výběru rozhodnout sám. Jeho kandidátkou je pravděpodobně členka prezidia Komory daňových poradců Simona Hornochová.

Nominant ČSSD Jiří Peřina by po domluvě s Babišem mohl působit jako poradce. Budoucí šéf financí chce také jednat s navrženým kandidátem lidovců Ondřejem Závodským. Ten by se v rámci ministerstva mohl zabývat problematikou hazardu.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce s Babišem o náměstcích na ministerstvech jednat a koaliční spor řešit. Trvá na zástupcích sociální demokracie v úřadech, které budou vést ministři ANO. „Trváme na dohodě o nominacích,“ zdůraznil předseda sociálních demokratů.

Peřina figuruje u soudu s bývalým hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem (ČSSD) jako svědek. Babiš tento týden v České televizi potvrdil, že mu Sobotka Peřinu navrhl. Babiš zopakoval, že z principu nechce na svém ministerstvu žádného náměstka ze sociální demokracie. „Některá jména jsou akceptovatelná, ale některá ne. Nechceme politické nominanty, ale odborníky. Nepotřebujeme dělat politické výměny a zvyklosti,“ řekl v České televizi Babiš.

Babiš: Na dohodu jsme přistoupili pod nátlakem

„My jsme na to pod nátlakem přistoupili a nebráníme se tomu. Problém s dohledem jiných stran není, ale pokud ČSSD trvá na náměstkovi pro daně, tak má smůlu,“ řekl dnes novinářům Babiš. S Peřinou se prý sešel a domluvil na externí spolupráci. „Pan Peřina je spokojen jako poradce,“ dodal.

Sobotka ale nerozumí tomu, proč Babiš nechce na ministerstvu financí dohodu respektovat. Podotkl, že budoucí ministry za ČSSD už zástupci hnutí ANO ohledně náměstků kontaktují.

„Je to určitá schizofrenie,“ soudí Sobotka. S Babišem bude o záležitosti jednat příští týden.

Změny na Úřadu vlády

K personálním změnám dojde také na Úřadu vlády, jak oznámil Sobotka. Novým šéfem úřadu bude tajemník městského úřadu Slavkova u Brna Pavel Dvořák. Dvořák není členem žádné politické strany, tajemníkem je 14 let.

Výměnu šéfa úřadu chce designovaný premiér řešit hned na prvním jednání vlády, které se uskuteční příští týden ve středu poté, co prezident členy vlády jmenuje.

Šéfem úřadu je nyní Radek Augustin, někdejší místopředseda Strany práv občanů - zemanovci. Za tuto stranu také neúspěšně kandidoval v podzimních sněmovních volbách.

Nový poradní tým
Vzniká rovněž poradní tým premiéra Sobotky, který vede někdejší předseda vlády a poslanec Evropského parlamentu Vladimír Špidla (ČSSD). Sobotka by chtěl, aby v týmu byli poradci pro všechny ministerské oblasti. Svůj poradní orgán by mohl mít i nový kabinet. Podle Sobotky nebude obdobou Národní ekonomické rady vlády (NERV), kterou měla koaliční vláda Petra Nečase.

Rošády u Němečka

Budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dnes oznámil, že po svém příchodu na úřad vymění tři z nynějších pěti náměstků. Ve funkcích zůstanou ekonomický náměstek Petr Salák a hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Novou legislativní náměstkyní bude právnička Lenka Arnoštová. Náměstkem pro zdravotní pojištění se stane nominant KDU-ČSL Tom Philipp, který je dosud náměstkem ředitele pražské Thomayerovy nemocnice. Za hnutí ANO přijde současný primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce Josef Vymazal, který se stane náměstkem pro léčebnou péči.