Babiš s Chovancem skládají zbraně, pošta dostane 700 milionů

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Spor ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o peníze pro Českou poštu je u konce. V návrhu státního rozpočtu na příští rok má podnik vyhrazeno 700 milionů korun. Peníze půjdou do fondu, ze kterého se hradí veřejná služba, tedy například šíře sítě poboček.

Podle informací ministerstva financí je 700 milionů maximální částka, kterou pošta může chtít, a v příštích letech se bude ještě snižovat až na konečnou půlmiliardu po roce 2017.

Ostré vyjednávání obou ministrů tak skončilo kompromisem, Chovanec pro poštu původně žádal 1,7 miliardy korun. Právě na takovou částku podnik vyčíslil ztrátu, kterou mu takzvaná univerzální služba objednaná státem způsobuje.

Sumu ovšem zpochybnil Český telekomunikační úřad a jako adekvátní stanovil 750 milionů. Ministr Chovanec pak licitoval o 950 milionů, Andrej Babiš nabízel maximálně půlmiliardu. Váda několikrát kvůli sporům musela debaty o poště přerušit, Babišovi a Chovancovi musel nakonec domluvit premiér Sobotka.

Peníze nezíská pošta jen tak. Bude muset modernizovat síť a zlepšit služby například rozvíjením franšízových poboček. „Není to o tom, že stát bude dávat peníze České poště a nebude po ní chtít, aby se měnila,“ reagoval Milan Chovanec.