Babiš se sešel se Zemanem, na večeři v Průhonicích řešili podporu vlády

Premiér v demisi Andrej Babiš s manželkou Monikou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou v Průhonicích

Premiér v demisi Andrej Babiš s manželkou Monikou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou v Průhonicích Zdroj: Twitter - Jiří Ovčáček

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes v Průhonicích povečeřel s prezidentem Milošem Zemanem. Vzájemně se informovali o nadcházejících schůzkách, které je čekají v souvislosti s druhým pokusem o sestavení vlády, řekl novinářům po večeři Babiš. Zeman s novináři nemluvil.

Premiér se s prezidentem setkal v luxusní restauraci v centru Průhonic, kterou provozuje společnost Imoba spadající pod firmu SynBiol, již Babiš do loňska vlastnil, než ji společně s holdingem Agrofert přesunul do svěřenského fondu. Babiš dvouhodinovou večeři označil především za společenské setkání, na kterém diskutovali i o budoucích politických jednáních, která oba povedou.

"Pan prezident mě informoval, že předseda KSČM (Vojtěch Filip) i SPD (Tomio Okamura) se k němu ohlásili na příští týden," řekl Babiš. Filip i Okamura dali v minulosti najevo, že by za jistých okolností mohli přímo či nepřímo podpořit novou Babišovu vládu. Hnutí ANO vede s oběma uskupeními debatu o programu, vyjednávací tým ANO by měl Babiše v úterý informovat o průběžných výsledcích.

Babiš Zemanovi řekl, že sám se ve středu sejde s předsedou ODS Petrem Fialou a budou spolu mluvit o evropských tématech. Ve čtvrtek se setká se zástupci Starostů a nezávislých (STAN), kteří tento týden přehodnotili svůj původně odmítavý postoj k vládě a vyjádřili ochotu jednat o její podpoře za splnění jistých podmínek. STAN tak chce docílit, aby podíl na moci nezískali komunisté a SPD.

Babiš také řekl, že se bude chtít sejít s nově zvoleným předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Na termínu schůzky se zatím nedohodli. Premiér rovněž podotkl, že dnešního mimořádného sjezdu ČSSD se při večeři se Zemanem dotkli pouze okrajově.