Babiš: Sobotka asi netuší, co znamená podnikat

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Premiér Bohuslav Sobotka se opřel do ministra financí Andreje Babiše. Podobně jako členka výboru pro rozpočtovou kontrolu EP Ingeborg Grässleová mu vytkl, že stále působí ve skupině Agrofert. Nejčistším řešením by podle premiéra bylo, kdyby Babiš zcela ukončil své podnikání a věnoval se jen politice, aby se vyhnul podezření ze střetu zájmů. Babiš na to ale opáčil, že Sobotka podle něj možná netuší, co to znamená podnikat.

„Určitě z hlediska čistoty, z hlediska toho, abychom nebyli konfrontováni s těmi dotazy na možný střet zájmů, tak nejjednodušší by bylo, kdyby pan Babiš ukončil své podnikatelské aktivity a nadále se věnoval pouze politice,“ řekl premiér.

„Já nepodnikám, já jsem majitel sto procent akcií Agrofertu a nepodnikám,“ reagoval ale hned Babiš. „Já jsem je (podnikatelské aktivity) ukončil, možná si toho pan premiér nevšiml. A možná pan premiér netuší, co je to podnikat, tak v tom je ta kontroverze,“ dodal. Nyní prý podniká pouze ve prospěch státu. Svou firmu Babiš prodávat nehodlá, protože ji léta budoval. Perspektivně prý navíc nechce být politikem. Vyjádřil také přesvědčení, že již udělal vše, aby se vyhnul kontroverzním okolo střetu zájmů.

„Pokud se pan Babiš rozhodl neukončit své podnikatelské aktivity, pokračovat v nich, a ony jsou poměrně široké - počínaje zemědělstvím a konče mediální sférou - tak přirozeně si musí dávat skutečně velký pozor na to, aby se nedostal do jakéhokoliv střetu zájmů,“ uvedl také Sobotka, podle něhož Babiš musí počítat i se zájmem médií v tomto ohledu.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek Babišovi radit nechce. „Já bych to nechal na panu Babišovi, jak on se k tomu postaví, a rozhodně ho nehodlám přímo nebo nepřímo v těchto věcech vyzývat,“ řekl s tím, že i spousta jiných politiků podniká a nejsou k tomu legislativní překážky.

Babiše ve čtvrtek kritizovala členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU. Podle političky by se měl Babiš, jehož firmy prý dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů korun) z evropských fondů, jako ministr svých firem vzdát. Babiš řekl, že europoslankyně nemá správné informace.

Sobotka se dnes také na dotaz novinářů vrátil k nedávné kritice internetového serveru Echo24 ze strany Babiše. „Tohle byla věc, která určitě není součástí politiky vlády a podobně jako výroky paní ministryně (Heleny) Válkové na téma, co se tady odehrávalo za druhé světové války, je to problém pana Babiše a je to problém hnutí ANO,“ poznamenal.

Ministerský předseda předpokládá, že Babiš bude postupovat tak, aby nebudil obavy, že by chtěl v budoucnu jakýmkoliv způsobem „zneužívat nebo používat tu pozici ministra financí k tomu, aby jakýmkoliv způsobem omezoval svobodu tisku“. Vzal také na vědomí prohlášení ministra financí, ve kterém se „jasně omluvil za tyto své kroky“.

Babiš v pondělí v reakci na rozhovor s ministryní spravedlnosti Válkovou označil Echo24 za „skupinu takzvaných novinářů, kteří vytunelovali Lidové noviny a fandili ODS“. Další jeho slova vyzněla tak, že investor serveru, bývalý ředitel Patria Finance Jan Klenor, by se mohl stát cílem finanční kontroly.

Válková, kterou ANO do vlády nominovalo, v daném rozhovoru uvedla, že se Čechům za nacistické okupace „zas tolik nedělo“. V pozdějším prohlášení upřesnila, že to mínila jako porovnání s Polskem či Sovětským svazem. Zdůraznila také, že dění v protektorátu považuje za naprosto neomluvitelné.