Babiš vyzval Mynáře k rezignaci. Pokud tak neučiní, odvolá ho. Nejedlý má vrátit diplomatický pas

Volební štáb Hnutí ANO

Volební štáb Hnutí ANO Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Lídr hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení voleb do Poslanecké sněmovny. (9. října 2021)
Volební štáb Hnutí ANO
Andrej Babiš (ANO) v pořadu Čau lidi (10.10.2021)
7
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš vyzval Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci vedoucího prezidentovy kanceláře. Pokud tak neučiní, je připraven ho odvolat poté, co díky článku 66 získá pravomoc, řekl serveru iDNES.cz. Osobně Mynáře k rezignaci nevyzval, jde o veřejnou výzvu. Další muž prezidentovy kanceléře, poradce prezidenta Zemana Martin Nejedlý, v úterý obdržel výzvu od ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby do sedmi dnů vrátil svůj diplomatický pas. Kulhánek doplnil, že pokud tak Nejedlý neučiní, bude mu pas zneplatněn. O tom, že by Nejedlý neměl mít diplomatický pas je přesvědčen i premiér Andrej Babiš.

Ten se v úterý vyjádřil k oběma mužům z Hradu. Babiš trvá na rezignaci hradního kancléře. „Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ řekl iDNES.cz.

Kancelář prezidenta republiky: Jaká je její organizace a jakou plní funkci? Jak Hrad hospodaří?

Podle Andreje Babiše pochybil i dosluhující předseda Sněmovny Radek Vondráček. Vondráček tak asi nebude kandidátem hnutí ANO do vedení příští Sněmovny, řekl premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Vondráček podle něj chyboval, když minulý týden šel spolu s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem za prezidentem Milošem Zemanem do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Kvůli návštěvě, po které Vondráček představil novinářům rozhodnutí prezidenta o svolání nové Sněmovny, vyzvala Vondráčka k rezignaci minulý týden KDU-ČSL. Lidovci také deklarovali, že by Vondráčka nepodpořili v hlasování do vedení Sněmovny. Politikům vadily nejasnosti ve vyjádřeních současného šéfa komory ohledně okolností jeho návštěvy u Zemana.

Nejedlý má vrátit diplomatický pas

Babiš okomentoval i situaci kolem poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého. Ten by podle premiéra neměl mít dále k dispozici diplomatický pas. Stejnou výzvu na svém twitteru uvedl i ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Vyzval jsem poradce prezidenta Martina Nejedlého, aby do sedmi dnů vrátil svůj diplomatický pas. Je nepravděpodobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty. Pokud do sedmi dnů diplomatický pas nevrátí, tak bude zneplatněn,“ napsal Kulhánek.

Pětapadesátiletý Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

Nejedlý Deníku N řekl, že mu diplomatický pas nikdy nepomohl k ničemu jinému, než že nemusel stát sám fronty na víza, když cestoval s prezidentem. „Odevzdám ho, když mi to napíšou, do té doby to ale dělat nebudu,“ uvedl.

Článek 66? Babiš by s ním zatím počkal

Premiér Babiš v úterý dále uvedl, že by s aktivací článku 66 ústavy počkal. Prezident Miloš Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace nastane až v prosinci. 

Článek 66 ústavy řeší situaci, kdy se země ocitne bez prezidenta, případně prezident není schopen vykonávat úřad a usnesou se na tom obě komory Parlamentu. Část pravomocí hlavy státu si rozdělí premiér a předseda Sněmovny. Ústavní právník Aleš Gerloch dnes řekl Radiožurnálu, že situaci by neměla měnit ani situace, že vláda tou dobou bude možná v demisi.

Prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, napsala předsedovi Senátu Ústřední vojenská nemocnice, kde prezident od 10. října leží na jednotce intenzivní péče. Mynář byl o stanovisku nemocnice informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub