Babišovi radí bývalý šéf sázkové Fortuny Radim Haluza

Předseda ANO Andrej Babiš na sjezdu strany

Předseda ANO Andrej Babiš na sjezdu strany Zdroj: ctk

Poradcem ministra financí Andreje Babiše (ANO) se stal Radim Haluza, který byl ještě loni v listopadu generálním ředitelem sázkové společnosti Fortuna. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). Ministerstvo financí přitom nyní připravuje nový zákon o hazardu, jehož cílem je mimo jiné zvýšit zdanění firem z oboru.

Haluza se podle deníku v pozici manažera investiční skupiny Penta okolo sázkového byznysu pohyboval řadu let od doby, kdy skupina před deseti lety koupila Fortunu. Jejím šéfem se Haluza stal v roce 2012 a za jeho působení měla firma rekordní výsledky.

Hazardní firmy ve snaze tlumit Babišovy plány najaly vlivné lobbisty, píšou HN. Nyní kromě daně z příjmů platí všechny hazardní firmy i loterní daň 20 procent z rozdílu vsazených a vyplacených peněz. Nově by daňové sazby navrhované ministerstvem financí pro sázkové firmy měly být odstupňované podle typu hry.

Nejvíce se má podle návrhu zvýšit zdanění takzvaných technických her, což jsou hlavně hrací automaty a videoloterijní terminály. jejich provoz má být zdaněn 35procentní sazbou. Pro takzvané živé hry, loterie a binga ministerstvo navrhuje sazbu 30 procent, kurzové sázky a tomboly s úhrnem sázek nad 75 tisíc korun by měly mít sazbu daně 25 procent.

Novým zákonem chce ministerstvo financí také výrazně snížit počty hracích automatů a videoloterijních terminálů. Paušální platba za jeden takový přístroj by se podle návrhu měla zvýšit dvojnásobně na 40 tisíc korun. Změny mají platit od příštího roku. Musí je však ještě schválit vláda, parlament a podepsat prezident.