Bakterie v Aquile nejsou patogenní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: aquila-aqualinea.cz

Bakterie Escherichia coli nalezené v balené vodě Karlovarských minerálních vod (KMV) Aquila Aqualinea nejsou patogenní. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) s odkazem na laboratorní rozbory národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze. Podle mediálního zástupce KMV Michala Donatha dnešní výsledky testů potvrdily, že vzorky Aquila Aqualinea neobsahovaly zdraví škodlivé bakterie.

Také mluvčí SZPI Michal Spáčil dnes uvedl, že zjištěné kmeny E.coli nepředstavují akutní riziko. „Nejde tedy ani o shiga-toxin produkující E.coli (STEC) ani o sérotyp E. coli O104 : H4, který je podle současných poznatků odpovědný za nedávnou epidemii v Německu,“ uvedl Spáčil.

Přesto je výskyt uvedených bakterií v balené vodě podle platných norem nepřípustný, dodal. Uložená opatření SZPI týkající se stažení šarže s datem minimální trvanlivosti do 20. května 2012 z oběhu proto zůstává v platnosti.

Společnost Karlovarské minerální vody začala příslušnou šarži balené neperlivé vody Aquila z trhu stahovat v pátek. Firma v pondělí uvedla, že začala preventivně stahovat z trhu i některé další šarže neperlivých vod Aquila Aqualinea o obsahu 1,5 litru.

Podle KMV kontrolní analýzy smluvní laboratoře SZPI už v pondělí nepotvrdily nález nepřípustných bakterií v dalších lahvích z podezřelé šarže. „Nyní se tedy KMV soustředí na důkladné prozkoumání, co bylo zdrojem kontaminace čtyř lahví, ve kterých SZPI v pátek nalezla nepovolené bakterie a očekává protokol z analýzy Státního zdravotního ústavu s upřesněním konkrétního kmene bakterie. Pouze tak bude možné přijmout patřičná opatření a prozkoumat bakterie, které byly SZPI nalezeny pouze ve čtyřech lahvích,“ uvedl Donath.