Bankovní asociace letos nadále počítá s růstem HDP o 2,4 procenta

česká koruna,

česká koruna, Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze nadále počítá letos s růstem tuzemské ekonomiky o 2,4 procenta. Pro příští rok počítá se zrychlením růstu na 2,7 procenta. Vyplývá to z její nejnovější prognózy. Loni ekonomika rostla o dvě procenta.

Hospodářský růst podle asociace bude provázen velmi nízkou inflací a dalším mírným poklesem nezaměstnanosti. „Růst české ekonomiky zůstává podstatně slabší, než jsme byli zvyklí pozorovat v minulé dekádě, stojí ale na solidních základech. Ze strany domácí poptávky ho podporují spotřeba i investice,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová upozornila, že vzhledem k zastavení pádu cen ropy se česká ekonomika vyhnula deflaci. „Cenový vývoj společně s pokračujícím růstem svědčí pro to, že další uvolňování měnových podmínek není potřebné. V roce 2015 nečekáme žádné překvapující kroky měnové politiky,“ uvedla.

odhad čbaodhad čba | cba

Letos by tak podle odhadů asociace měla být průměrná míra inflace 0,3 procenta a až v příštím roce se díky odeznění meziročního vlivu nižších cen ropy postupně přiblíží ke dvěma procentům. Pro rok 2016 počítá ČBA s průměrnou mírou inflace 1,7 procenta.

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze nadále počítá v letošním roce s růstem ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Česká národní banka v prognóze z počátku února zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Zlepšila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta. ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků Raiffeisenbank, ČSOB, GE Money Bank, UniCredit Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky a ING Bank.