Bankovní asociace zachovala odhad letošního růstu HDP na 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze zachovala odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky o 2,4 procenta. V příštím roce by měl hrubý domácí produkt vzrůst o rovněž 2,4 procenta, v pololetí očekávala asociace růst o 2,7 procenta.

„Od minulé prognózy jsme zaznamenali smíšené signály. Na jedné straně byl dosavadní vývoj příznivější, než jsme očekávali, na straně druhé se objevily zprávy ze zahraničí tlumící optimismus jak pro poslední čtvrtletí tohoto roku, tak i pro rok 2015,“ komentoval aktuální pohled hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

V Česku tedy podle něj pokračuje hospodářské oživení, přibývají ale rizika pro budoucí vývoj. Rizikem prognózy pro zbytek roku je spíše nižší výkon související především s horším než původně očekávaným vývojem zahraniční poptávky. Prognóza růstu HDP eurozóny pro rok 2014 se aktuálně snižuje na 0,8 procenta z původně očekávaných 1,2 procenta. Hlavní nejistotou vývoje je ekonomický výkon Německa.

Oživení je vidět i na spotřebě domácností

Oživení se průběžně významným způsobem promítá i do ekonomického chování tuzemských domácností, upozornil Sobíšek. Jejich spotřeba oživuje již od třetího čtvrtletí 2013 a k dále ke spotřebě domácností přispěje mimo jiné i nižší než očekávaná inflace a růst mezd. O optimismu domácností vypovídá i rostoucí objem hypotečních úvěrů, k němuž přispívají stále rekordně nízké úrokové sazby.


Zdroje hospodářského růstu se budou v roce 2015 posouvat výrazněji k domácí poptávce. „Měnová politika do konce roku 2015 zůstane extrémně uvolněná, ukončení kurzového režimu se odsouvá až na rok 2016. Pro celý příští rok očekáváme stabilitu hlavních úrokových sazeb ČNB. I přesto však očekáváme pro rok 2015 pouze mírné meziroční zrychlení poskytnutých bankovních úvěrů, a to jak domácnostem, tak nefinančním podnikům,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Pro celý příští rok očekáváme stabilitu hlavních úrokových sazeb ČNB

U investiční poptávky je dalším rizikem strategie zahraničních investorů, kteří mohou, ale nemusí vysoké zisky z exportního výkonu investovat do domácích podniků v závislosti na kondici hospodářství Německa a dalších zemí. Investice podniků pod zahraniční kontrolou vytvářejí v české ekonomice téměř polovinu investiční poptávky v podnikové sféře, připomněla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová. Rizikem zůstává také nejistota geopolitické situace v souvislosti se sankcemi vůči Rusku s dopadem na tuzemský export.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky, GE Money Bank, Citibank a ING Bank.

ČBA: Banky podporují hospodářské oživení