Bankroty u dna: v srpnu skončilo jen 59 firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V srpnu bylo vyhlášeno 59 bankrotů obchodních společností, což je o tři méně než v červenci a zároveň druhý nejnižší počet za osm let. V srpnu bylo rovněž vyhlášeno 590 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 121 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze studie CRIF - Czech Credit Bureau.

„Za posledních osm let v ČR zbankrotovalo v jednom měsíci méně než 60 obchodních společností pouze v prosinci 2015 a v lednu a srpnu letošního roku. Fakt, že tři měsíce s nejnižším počtem bankrotů evidujeme v posledním roce, je dalším potvrzením pozitivního trendu, který sledujeme v posledních několika letech,“ komentovala čísla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Počty návrhů na bankrot se ale u obou kategorií zvýšily. V srpnu bylo podáno u obchodních společností 159 návrhů na bankrot, tedy o 40 více než v červenci. U fyzických osob podnikatelů bylo registrováno 720 návrhů, což je o 94 více než v předchozím měsíci.

Z hlediska hlavních odvětví bylo v srpnu nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v odvětví obchodu (19 bankrotů) a stavebnictví (12). Nejméně to bylo v odvětví zemědělství, doprava a skladování a služby převážně pro podniky (shodně po dvou bankrotech).

V srpnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (29 bankrotů) a ve Zlínském kraji (šest). Ani jeden bankrot nebyl v tomto měsíci vyhlášen v Plzeňském a Karlovarském kraji a v kraji Vysočina. Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (90 bankrotů) a ve Středočeském kraji (68). Nejméně to bylo v kraji Vysočina (17 bankrotů) a v Praze (19).