Banky čekají růst české ekonomiky o 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze zachovala odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky o 2,4 procenta. Pro loňský rok odhad mírně zhoršila na 2,3 procenta, v říjnu počítala s růstem 2,4 procenta.

Ekonomický růst bude podle prognózy i nadále tažen domácí poptávkou s relativně vyváženým příspěvkem obou hlavních složek spotřebitelské a investiční poptávky. Mírně by měla růst podpořit i spotřeba vlády, ČBA dále očekává oživení investic do domácí infrastruktury. Aktuální pokles cen ropy považuje asociace za pozitivní faktor, který upevní optimismus domácností a v podnikovém sektoru mírně zvýší ziskové marže.

Podle hlavní ekonomky ČBA Evy Zamrazilové dostatek volných prostředků bank v prostředí nízkých úrokových sazeb bude navíc podporovat zájem bank poskytovat nové úvěry domácnostem i podnikům.

Z odhadů ČBA dále vyplývá, že v letošním prvním čtvrtletí bude v ČR mírná deflace, tedy pokles cen. „Postupně budou spotřebitelské ceny mírně stoupat a celkově se průměrná inflace přiblíží průměru roku 2014,“ uvedla asociace. Průměrná míra inflace byla loni 0,4 procenta, letos bude podle odhadů 0,5 procenta. „Deflační tendence jsou centrální bankou vyhodnocovány jako pozitivní nabídkový šok, proto očekáváme přibližně obdobnou hodnotu kurzu jako v roce 2014,“ dodala Zamrazilová.

Tempo růstu českého HDP

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků Raiffeisenbank, ČSOB, GE Money Bank, UniCredit Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky a ING Bank.

Bankovní asociace se svým odhadem trefuje přibližně do středu ostatních předpovědí. Světová banka čeká, že česká ekonomika letos poroste o 2,7 procenta, třeba poradenská firma Deloitte předpovídá jen 2,3 procenta. Česká národní banka svou první předpověď letošního růstu vydá v únoru.