Bárta: Kalousek nakonec couvne a stravenky zůstanou

Stravenky

Stravenky

Předseda poslanců Věcí veřejných (VV) Vít Bárta se domnívá, že daňová reforma bude schválená i se zachováním daňového zvýhodnění pro stravenky, i přes to, že vláda ve středu pro tento benefit podpořila zrušení úlevy. Bárta to řekl dnešním Hospodářským novinám s tím, že ministr financí Miroslav Kalousek od záměru couvne.

„Rušení stravenek je úplně nesmyslné společenské gesto a jsem přesvědčen, že pan Kalousek od něj nakonec rád ustoupí,“ řekl šéf poslaneckého klubu nejmenší koaliční strany. Ministr financí však již dříve uvedl, že chce za zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky bojovat do poslední kapky krve.

Podle Bárty se hra o stravenky přesune na projednávání ve sněmovně, kde jsou ale VV vázané koaličními pravidly, která zakazují u klíčových návrhů hlasovat jednotlivým vládním stranám pro opoziční pozměňovací návrhy. Věci veřejné však cítí podporu u ODS, která prý také zatím není pevně rozhodnutá o osudu stravenek. Pro jejich zachování se například vyjádřila místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

„Stravenky jsou institucionální nástroj, který vytváří řadu pracovních míst v oblasti gastronomie. Vytváří i určitý návykový mechanismus, jak se stravovat,“ podotkl dále šéf poslanců VV.

Na argument, že ve vietnamských večerkách si lidé za stravenky běžně kupují i cigarety nebo alkohol, Bárta reagoval s tím, že všechno se dá obejít. „Ale to ještě neznamená, že budeme na systémové nástroje rezignovat,“ dodal.