Bartoš chystá regulaci Airbnb. Jeho návrh kritizují Praha i podnikatelé

Do Prahy se vracejí turisté.

Do Prahy se vracejí turisté. Zdroj: Vacková Anna / E15

Po dvou letech slabších sezon se do českých měst vracejí turisté. Žně mají především hotely a penziony, tolik oblíbené krátkodobé ubytování se zatím do předpandemických čísel nevrátilo. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přesto rychle dokončuje zákon o cestovním ruchu, který by trh se sdíleným ubytováním od příštího roku zreguloval. Podobu navrhovaného zákona kritizují Praha, které se problematika ubytování prostřednictvím platformy typu Airbnb nejvíce dotýká, i podnikatelé.

Hlavním cílem zákona je podle ministerstva narovnání trhu s ubytováním. „Sdílené ubytování se již dávno odklonilo od své původní podstaty, tedy od sdílení části nemovitosti, kterou vlastník momentálně nepotřebuje. Nyní jde mnohdy o regulérní podnikání v ubytovacích službách. Proto je nutné platformy, jako je například Airbnb, regulovat a zajistit, aby měli všichni podnikatelé stejné podmínky,“ uvedl Bartoš.

Pracovní verze zákona určená k připomínkování, kterou má deník E15 k dispozici, definuje „profesionálního ubytovatele“ jako podnikatele, který si buď krátkodobým pronajímáním vydělá více než třicet tisíc korun ročně, nebo pronajímá více než jeden byt. Takový podnikatel musí zajistit, aby byl dotyčný byt označen jako provozovna ubytovací služby. Poskytovatel ubytování i majitel nemovitosti mají nést za své hosty odpovědnost. Zákon počítá zároveň s vysokými sankcemi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!