Bátora by měl odejít, myslí si většina veřejnosti

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK/Simanek Vit

Ladislav Bátora by měl kvůli urážlivým výrokům na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga opustit svůj post na ministerstvu školství - myslí si to nadpoloviční většina (56,7 procenta) účastníků průzkumu společnosti Sanep.

Poměrně vyrovnaný je názor veřejnosti na chování TOP 09, která hrozí odchodem z vlády, pokud Bátora z ministerstva neodejde. Postoj strany, v jejím čele stojí právě Schwarzenberg, podporuje 52, 5 procenta dotázaných, podle 49,6 procenta voličů je neopodstatněný.

Pokud Bátoru neodvolá ministr školství Josef Dobeš, měl by podle 44,1 procenta dotázaných vyzvat premiér Petr Nečas Dobeše k rezignaci. S tímto názorem však nesouhlasí drtivá většina voličů Věcí veřejných (75,2 procenta). S postojem Dobeše plně souhlasí 44,5 procenta voličů VV.

Téměř polovina dotázaných (47,9 procenta) se domnívá, že stávající postoj TOP 09 je pouze uměle vyvolanou záminkou. Například podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty má kauza Bátora pomoci ministru financí nezdanit hazard již od příštího roku. S tím souhlasí více jak dvě třetiny příznivců (66,3 procenta) VV.

Měl by Bátora opustit svůj post?Měl by Bátora opustit svůj post? | SanepJe postoj TOP 09 v této kauze oprávněný?Je postoj TOP 09 v této kauze oprávněný? | SanepMěl by premiér vyzvat Dobeše k rezignaci, pokud Bátoru neodvolá?Měl by premiér vyzvat Dobeše k rezignaci, pokud Bátoru neodvolá? | SanepZdroj: Sanep