Baxa a Zemanová se ústavními soudci možná nestanou. Senátní výbor podpořil jen Wintra

Daniela Zemanová

Daniela Zemanová Zdroj: profimedia.cz

Josef Baxa
2
Fotogalerie

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a exprezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová se možná ústavními soudci nestanou. Senátní ústavně-právní výbor jejich nominaci ve středu překvapivě nepodpořil. Pro Zemanovou hlasovali jen dva z deseti přítomných členů výboru, pro Baxu čtyři. O třiašedesátiletém Baxovi se přitom spekulovalo jako o možném adeptu na post předsedy Ústavního soudu. Výbor dnes naopak podpořil nominaci Jana Wintra.  

O nominaci Baxy a Zemanové definitivně rozhodne za týden horní komora parlamentu, předcházet tomu bude ještě projednání v senátním výboru pro lidská práva.

Podporu senátního výboru ve středu naopak získal profesor ústavního práva Jan Wintr. V tajné volbě dostal hlasy osmi z deseti přítomných členů. Také o Wintrově jmenování bude ještě příští týden rozhodovat Senát. 

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu,“ uvedl dříve o navrženém kandidátovi prezident Petr Pavel.

Prezident aktuálně hledá tři soudce jako nástupce za Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa. Těm skončil mandát začátkem května. Soudci jsou zvoleni na deset let. Funkční období brzy vyprší i dalším ústavním soudcům – konkrétně 4. června Vladimíru Sládečkovi, 6. srpna předsedovi soudu Pavlu Rychetskému, o den později Ludvíku Davidovi a 26. listopadu Radovanu Suchánkovi.

Rozhovor E15 s Petrem Pavlem:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub