Bečvář chystá na jaro největší cvičení aktivních záloh v historii

Josef Bečvář

Josef Bečvář Zdroj: CTK

V březnu a dubnu příštího roku se uskuteční největší cvičení aktivních záloh od jejich vzniku. "Záložáci" budou na Libavé na Olomoucku cvičit dlouhodobou ostrahu důležitých objektů nebo společné nasazení s policií. Na jednání sněmovního výboru pro obranu o tom informoval náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

„Protože chci prověřit připravenost pěších rot aktivních záloh v rámci operačního nasazení na území České republiky, rozhodl jsem o naplánování a provedení společného cvičení všech pěších rot aktivních záloh na jaře příštího roku,“ řekl Bečvář. Na cvičení bude podle něj postupně povoláno celkem 1048 příslušníků 14 pěších rot aktivních záloh, ale i vojáci vybraných profesionálních jednotek. Cvičení bude trvat sedm týdnů, každý týden tak budou cvičit dvě roty.

„Formou i obsahem se bude cvičení blížit reálnému nasazení jednotek armády k plnění úkolů na území České republiky,“ poznamenal Bečvář. Jeho cílem bude procvičit dlouhodobé střežení objektů „důležitých pro obranu státu“, nasazení ke spolupráci s policií, prověřit velení, spolupráci s profesionálními vojáky i procvičit střelbu. Cvičení začne 3. března a bude trvat do 22. dubna. „Vzhledem ke své délce a počtu současně zapojených jednotek to bude největší cvičení aktivních záloh od doby jejich vzniku,“ řekl Bečvář.

Formou i obsahem se bude cvičení blížit reálnému nasazení jednotek armády k plnění úkolů na území České republiky

Aktivní zálohy mají v současné době asi 1250 členů. Vedení armády doufá, že i díky nové legislativě se jí podaří nejpozději do roku 2025 zvýšit jejich počet až na 5000. Měly by se tak stát „druhou armádou“. Při ohrožení by mohly být nasazeni třeba právě k ochraně důležitých budov a zařízení, jako jsou třeba elektrárny, mohly by také doplnit řady profesionálních jednotek v případě ztrát.

Nová legislativa také počítá s tím, že by „záložáci“ nově mohli být vysíláni do zahraničních misí. Nově by měli dostávat za své působení v zálohách více peněz, odškodnění také získají v případě nasazení nebo cvičení i zaměstnavatelé.