Bendl, nebo Tluchoř, váhá středočeská ODS

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Už příští sobotu se budou muset delegáti regionálního sněmu středočeské ODS rozhodnout, zda ve funkci potvrdí svého dosavadního předsedu Petra Bendla, anebo jej nahradí Petrem Tluchořem. Dosazením Bendla na post ministra zemědělství po odvolaném Ivanu Fuksovi dal premiér a šéf občanských demokratů Petr Nečas jasně najevo, že vnitrostranickou rebelii už nehodlá dále tolerovat. Podle všeho se zdá, že mu jeho hra vyjde.

Vrážení klínu do středočeské organizace či hloubení ještě větších příkopů mezi příznivce Bendla a skupiny kritiků kolem Tluchoře. Tak hodnotí někteří politici nespokojení s poměry ve straně Nečasovy poslední kroky.

Slyšet jsou ale i opačné názory. „Tluchořovi jde o to, aby se jako předseda středočeské ODS stal členem výkonné rady strany. I když ho sněm zvolí, bude to Pyrrhovo vítězství. Z dlouhodobějšího pohledu nakonec sázka na Bendla Nečasovi vyjde,“ míní vlivný občanský demokrat, který si přál zůstat v anonymitě.

Další straníci jsou přesvědčeni, že Nečas ani jinou možnost než nahradit Fuksu Bendlem neměl. „Musel vyvážit rozložení sil v regionu. Není možné, aby se Tluchoř stal šéfem středočeské organizace a tluchořovec Fuksa zůstal ministrem. Za Bendlem stojí nezanedbatelná část kraje,“ uvedl jeden z poslanců ODS. Ten zároveň nepopřel, že jmenování Bendla do vládní funkce mu v souboji s Tluchořem „rozhodně pomůže“.

Zatím to vypadá tak, že Tluchořovo křídlo má navrch. Senátor a šéf oblastního sdružení ODS na Benešovsku Karel Šebek odhaduje, že za bývalým předsedou poslanecké frakce strany stojí dvě třetiny až tři čtvrtiny občanských demokratů z regionu. „Myslím si, že skupina kolem Petra Tluchoře je silnější než skupina kolem Petra Bendla,“ poznamenal Šebek.

Tluchořovcům zdánlivě nahrává i fakt, že Bendla ve středu nenominoval místní sněm jeho mateřské organizace v Kladně, protože na jeho jednání nebyl kvůli údajné pracovní vytíženosti přítomen. Petra Bendla nenominoval ani místní sněm ve Slaném.

To ale neznamená, že by bývalý středočeský hejtman definitivně vypadl z kola. Rozhodující slovo budou mít až oblastní sněmy, konkrétně kladenský, které se uskuteční příští týden. „Počkáme na oblastní sněm, který se bude konat v Kladně,“ konstatoval šéf slánské ODS Ivo Rubík.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.