Bez chyby, hlásí o prezidentské kanceláři zpráva NKÚ

Prezident České republiky Miloš Zeman.

Prezident České republiky Miloš Zeman. Zdroj: ČTK

Budova Nejvyššího kontrolního úřadu
Nejvyšší kontrolní úřad
Miloš Zeman
4
Fotogalerie

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) provedl kontrolu v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Na facebooku o tom dnes informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, podle kterého NBÚ neobjevil žádné pochybení při nakládání s utajovanými informacemi. 

Prezidentská kancelář v minulosti čelila kritice mimo jiné kvůli tomu, že kancléř Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku. Mluvčí NBÚ Radek Holý potvrdil, že se kontrola uskutečnila. "Státní dozor neshledal v Kanceláři prezidenta republiky žádné porušení zákona," napsal.

Ovčáček uvedl, že ředitel NBÚ Jiří Lang o průběhu a výsledku kontroly informoval prezidenta Miloše Zemana. "Výsledkem podrobné kontroly je konstatování, že s utajovanými informacemi se v KPR nakládá správně a v souladu s právními předpisy. S utajovanými informacemi zde pracují oprávněné osoby, které je vyřizují podle platných pravidel," uvedl Ovčáček. Doplnil, že podobné kontroly ze strany NBÚ jsou standardní záležitost.

Prezidentská kancelář čelila v minulosti opakovaně kritice kvůli Mynářovi, který vykonává svůj úřad, i když nezískal bezpečnostní prověrku a loni NBÚ zamítl i rozklad, který kancléř proti rozhodnutí podal. Mynář se proti rozhodnutí úřadu chce bránit soudní cestou. Zeman letos v březnu řekl, že pokud Mynář bude dobře vykonávat svou práci a kvůli pomalým soudům nebude rozhodnuto o jeho odvolání, nevidí důvod, aby kancléř z funkce odcházel.