Bič na podvodníky. Nový předpis zakáže používání falšovatelných taxametrů

Zdroj: Stepan Bruner, E15

Český metrologický institut (ČMI) vydal nový předpis, který od počátku příštího roku znemožní taxikářům používat podvodné taxametry. Řidiči si budou muset nechat přístroje upravit tak, aby nemohli vynulovat některé jízdy, a zdaňovat tak pouze část svých příjmů. Podle odhadů ministerstva dopravy stát kvůli podvodům s taxametry přichází o zhruba pět miliard korun ročně.

Jak informují Hospodářské noviny, taxikáři používají od roku 1994 měřicí přístroje, které lze během jízdy odpojit od napájení. Údaje o jízdě se tak neuloží do paměti a vypadá to, jako by se vůbec neuskutečnila. Příjem potom není možné zdanit.

Od ledna 2015 budou podvodné taxametry nezákonné, taxikáři je budou muset upravit nebo si pořídit nové. Již letos v říjnu také začne kontrolovat řidiče speciální skupina inspektorů složená z pracovníků ČMI, České obchodní inspekce, magistrátů měst a členů policejního týmu Kobra. „Akce takového rozsahu proti řidičům taxi v Česku dosud neproběhla,“ uvedly HN. Jednotlivcům za podvodnou manipulaci s taxametry hrozí pokuty v řádech stovek tisíc korun, případně ztráta licence.

Používání taxametrů, které lze vynulovat, schválil před 20 lety ČMI. „Ustanovení evropské normy, podle které jsme zařízení schválil, bylo zmatečné a její interpretace se lišily,“ řekl listu šéf institutu Pavel Klenovský.