Bojujme proti terorismu, ne islámu, vyzval Hamáček

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Anna Vackova

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka je nutné účinně bojovat proti narůstajícímu terorismu, nikoli však proti islámu jako takovému. Hamáček to řekl v projevu na světové konferenci předsedů parlamentů v New Yorku, kterou pořádá Meziparlamentní unie.

Hamáček mimo jiné řekl, že terorismu lze účinně čelit jedině neopakováním omylů z minulosti. Islamofobie je podle něj odpudivá a nebezpečná stejně jako rasismus a antisemitismus a měla by být potlačována všemi zákonnými nástroji.

Na závěr konference by měla být přijata deklarace, která má přes 30 bodů a Hamáček ji ve svém vystoupení rovněž podpořil. Deklarace se kromě terorismu obsáhleji zabývá také migrací, konkrétně začleňováním migrantů a pomocí zemím, odkud přicházejí.

V pořadí čtvrtá světová konference předsedů parlamentů se tentokrát zaměřuje na roli parlamentů v současných demokratických systémech a na jejich spoluodpovědnost za vládní politiku nebo za řešení vojenských konfliktů. Za Česko se konference vedle Hamáčka účastní i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.