Bradáčová zveřejnila platy na svém úřadě

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Zdroj: ctk

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se směle postavila k plnění zákona o svobodném přístupu k informacím. Neznámému žadateli v lednu poskytla údaje o hrubé mzdě všech zaměstnanců úřadu a následně je i zpřístupnila na internetu. Například hrubý měsíční plat samotné Bradáčové činí 108 200 korun.

Krok Bradáčové, která platy zveřejnila na webu vrchního státního zastupitelství, je výzvou pro další státní úředníky, kteří se zveřejňováním svých platů otálejí. Přestože je k tomu ve finále donutí soud.

Výšku svých výdělků dlouho sveřepě tajili například vedoucí zaměstnanci prezidentské kanceláře Petr Hájek a Ladislav Jakl. Ve sporu s Lidovými novinami ale nakonec loni prohráli a na pokyn městského soudu v Praze museli s pravdou ven. Průměrný měsíční příjem vicekancléře Hájka byl v prvním loňském pololetí 111 666 korun, prezidentův tajemník Jakl bral 103 786 korun.

Klíčový nález v této věci vynesl v roce 2011 Nejvyšší správní soud. Ten zvažoval střet mezi právem na ochranu osobních údajů a právem na informace státem placeného zaměstnance, kterému dal nakonec přednost.

A kolik že tedy vrchní státní zástupci vydělávají? Bradáčová si v hrubém přijde měsíčně na 108 tisíc korun. Většina jejích kolegů má na pásce přes 90 tisíc měsíčně. Zato náměstek Adam Bašný se musí trochu překvapivě spokojit s necelými 82 tisíci. Více než 100 tisíc hrubého náleží ředitelům jednotlivých odborů.

Většina vrchních státních zástupců si za necelé dva roky pravděpodobně polepší. Nový zákon o státním zastupitelství, který tento týden předložilo ministerstvo spravedlnosti do připomínkového řízení, totiž počítá se zrušením vrchních zastupitelství v Praze a Olomouci a přesunem velké části právníků do Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. Tam jsou platy podle informací resortu skoro o deset procent vyšší.