Brusel neposvětil Pražské stavební předpisy. Kvůli komínům

Schiedel přesune do Čech výrobu komínů (ilustrační foto)

Schiedel přesune do Čech výrobu komínů (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta E15

Platnost Pražských stavebních předpisů se odkládá. Evropská komise vznesla připomínky, které musí Praha do dokumentu zapracovat tak, aby je Brusel schválil. To by se mělo stát během tří měsíců, takže norma, která určuje technické požadavky na každou stavbu v metropoli, začne platit nikoliv od května, jak se původně plánovalo, ale od srpna. Praha nepovažuje připomínky Bruselu za zásadní, v podstatě jde o „opravu“ jednoho ustanovení.

Komisi se zjednodušeně nelíbilo, že PSP obsahují požadavek na odvádění spalin komíny a kouřovody pouze nad střechu budovy, což by mohlo zvýhodnit jednoho výrobce, zatímco směrnice Evropského společenství připouští i například horizontální vyvedení spalin před fasádu.

Ustanovení v PSP je ovšem text doslovně převzatý z celostátní vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, která požadavek Bruselu nezapracovala, což je v gesci ministerstva pro místní rozvoj.

Technická norma v předvolebním boji

Pražské stavební předpisy, které připravilo město Praha, začaly platit loni v říjnu. Po čtyřech měsících ovšem ministerstvo pro místní rozvoj jejich platnost pozastavilo, protože vyžadovalo jejich notifikaci Evropskou komisí a úpravy některých ustanovení.

V podstatě technická norma z doby primátorování Tomáše Hudečka (TOP 09) se stala i součástí předvolebního boje v komunálních volbách v roce 2014. Původně obsahovaly výraznou redukci velkoformátových billboardů, což vyvolalo silný odpor provozovatelů venkovní reklamy.

Komplikaci znamenalo jejich pozastavení především pro developery a investory do nemovitostí. Museli se začít řídit celostátními předpisy a v podstatě nevěděli, podle jakých norem projektovat a záměry projednávat. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová během nového projednávání a přepracovávání předpisů pohrozila Praze, že jí v rámci přípravy nového stavebního zákona sebere možnost mít vlastní stavební předpisy.

Stanovisko EK k PSP