Budu prezidentem „dolních deseti milionů“, slibuje Zeman

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Miloš Zeman (SPOZ) po vítězství v prezidentské volbě poděkoval svým voličům, ocenil i svého soupeře Karla Schwarzenberga (TOP 09) a aktivitu všech voličů. Své vítězství považuje za přesvědčivé. Uvedl, že jako přímo zvolený prezident chce být hlasem všech občanů. Zdůraznil zároveň, že chce zastupovat "dolních deset milionů". První zahraniční cestu chystá tradičně na Slovensko. Své plány v prezidentském úřadu představí po složení slibu ve vystoupení před zákonodárci.

Zeman své vítězství komentoval na improvizované tiskové konferenci v tlačenici mezi svými příznivci, kteří se sešli v pražském Top hotelu. K mikrofonům ho doprovázely výkřiky „Ať žije Miloš“ a improvizované fanfáry.

„Dovolte, abych ocenil Karla Schwarzenberga a blahopřál mu k čestnému druhému místu,“ řekl v začátku krátkého proslovu Zeman, který následně poděkoval herečce Jiřině Bohdalové a dceři Kateřině, jež jej doprovodily na zaplněné pódium.

„Slibuji, že jako prezident zvolený přímou volbou občanů, se budu snažit být prezidentem všech občanů,“ uvedl dále. „Chci být prezident dolních deseti milionů, mezi těmi jsou jak voliči Zemana, tak Schwarzenberga,“ řekl osmašedesátiletý politik. Nechce prý být prezidentem „kmotrovských mafií“, které parazitují na společnosti a vysávají z ní krev.

Mezi prvními třemi kroky, které chce ve funkci učinit, jmenoval Zeman složení prezidentské přísahy, inaugurační projev a návštěvu vlády. Dalším pak prý bude projev před komorami parlamentu, v němž se lidé dozví „vše podstatné“.

V prvním vystoupení nastupujícího prezidenta nechyběly jeho tradiční ironické poznámky a výpady proti médiím. „Chtěl bych poděkovat těm českým médiím, která stála na straně mého protikandidáta. Jejich mírně řečeno zaujatá kampaň přesvědčila nerozhodného voliče, aby volil mě,“ uvedl mimo jiné za nadšeného potlesku svých příznivců.

Zároveň řekl, že chce být hlavou státu, která spojuje. „Nebylo to (volební kampaň) přes míru, ale teď už je třeba zklidnit situaci, protože v prezidentské kampani proti sobě hrála Sparta a Slavie. Teď nastupuje hra za národní mužstvo České republiky.“

Až si splní mediální povinnosti příštích dnů, chystá se Zeman před jmenováním prezidentem odjet na Vysočinu, aby si odpočinul. Pak se vrátí do Prahy. „Se mnou přijde zákon a budu se věnovat přípravě na nástup do funkce,“ popsal další dny Zeman, jehož projevu v sále naslouchal například i viditelně dojatý kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf. Zeman také poznamenal, že kromě „tajemníka a šoféra“ si nikoho na Hrad nechce přivést a chce se obklopit se profesionály.