Čadka obvinili: v kauze České pošty měl falšovat důkazy

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: ctk

Policisté obvinili z podvodu podnikatele Lukáše Čadka, který loni podal trestní oznámení na Českou poštu. Kvůli údajnému obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel, falšoval prý i klíčové e-maily. Hrozí mu až desetileté vězení.

Podnikatel na poštách prodával šicí boxy nebo drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Nakoupil kvůli tomu zboží za 20 milionů korun, ale pošta od obchodu upustila, a Čadek zkrachoval. Podal proto na vedení pošty trestní oznámení pro podvod. Podle pošty nabízel Čadek prodej dárkových poukázek, což ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo. Pošta uvedla, že smlouvu na takový sortiment s Čadkem nikdy neuzavřela.

Podnikatel chtěl loni na jaře, aby se s ním pošta vyrovnala. Argumentoval tehdy kopiemi e-mailů, v nichž mu prý vedení pošty záměr schválilo. Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu si ale vyžádali z pošty přehled e-mailů a zjistili, že se některé liší od těch, které předkládal Čadek. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Podnikatel se brání, že nic neupravoval. Sám prý policii dával tipy, které e-maily si má vyžádat. „Copak bych to dělal, když bych věděl, že jsou falešné? To přece nedává smysl. Já nic nepozměňoval,“ řekl serveru. Policisté ale také tvrdí, že Čadkův právník poslal generálnímu řediteli pošty Elkánovi prohlášení dvou svědků, kteří prý u jednání s manažery pošty byli. Jeden z nich ale vypověděl, že v době podpisu prohlášení byl v zahraničí, druhý podpis popřel a uvedl, že na žádném jednání nebyl.

Čadek je kvůli této kauze už od loňska obviněný z korupce. Tvrdil, že po něm sociální demokrat Kamil Choc chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. Milion měl prý jít straně a dva miliony ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Vyšetřování ale neprokázalo, že by Chovanec v případu figuroval. Policisté nakonec obvinili Choce a také Čadka.