Čapí hnízdo bylo pro Babiše jako dítě, uvedla svědkyně u soudu

Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)

Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022) Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
3
Fotogalerie

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, žádné zásadní rozhodnutí se nesmělo učinit bez něj, řekla v pondělí u pražského městského soudu reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková. V kauze kolem dotace pro společnost Farma Čapí hnízdo čelí vedle Babiše obžalobě i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají. Hlavní líčení pokračuje výpověďmi dalších svědků.

S Babišem se Svěráková podle své výpovědi poprvé setkala v roce 2012. Kontaktoval ji prý s tím, že na ni má dobré profesní reference, a na Čapí hnízdo ji pozval. Překvapilo ji, jaký vztah Babiš k projektu měl. „Co pro mě bylo bez jakýchkoli pochyb, byl vztah pana Babiše k projektu. S projektem se velmi identifikoval,“ vypověděla Svěráková. Projekt podle ní Babiš nazval svým „dítětem“, řekl podle ní také, že Čapí hnízdo je „to nejlepší, co kdy vybudoval“. Žena nyní podle svého vyjádření pracuje v týmu kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové.

Babiš po výpovědi svědkyně uvedl, že ho výpověď překvapila, protože si na Svěrákovou nepamatuje. Svědkyně má podle něj „bujnou fantazii“. „Co absolutně kategoricky vylučuji, je, když paní svědkyně mluví o tom, že jsem ji měl pozvat na soukromou návštěvu,“ řekl Babiš. Odmítl také, že by Čapí hnízdo mělo být jeho soukromým sídlem. Nagyová uvedla, že v roce 2012 na Farmě Čapí hnízdo nepůsobila, forma společnosti navíc podle ní již v té době nebyla pro udělení dotace podstatná.

První týden soudu s Andrejem Babišem

Video placeholde
První týden soudu s Andrejem Babišem • Videohub

Soud dnes také vyslechl úřednici Evu Filipovou, která dohlížela na čerpání dotace společností Farma Čapí hnízdo. Žena totiž v prvním týdnu hlavního líčení po odchodu z jednací síně naznačila, že toho o obžalovaném expremiérovi mohla říct víc. Filipová odmítla, že by se o svém výslechu bavila s novinářkou Deníku N, který její vyjádření zveřejnil. Větu prý řekla svému bývalému kolegovi na chodbě soudu, server pak podle ní vyjádření zveřejnil v „podstatně modifikované podobě“. Soudu dnes Filipová řekla, že při svém předchozím výslechu nezmínila svou soukromou návštěvu Čapího hnízda v roce 2011.

K soudu dnes dorazila i finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková, předseda trestního senátu Jan Šott ji má v plánu vyslechnout ještě dopoledne. Procházkovou ve svých výpovědích zmínila řada svědků.

Babiš podle obžaloby zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Státní zástupce tvrdí, že to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.