Čapí hnízdo: Zpráva OLAF už je celá venku, zmiňuje zatajování informací a falšování údajů

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Andrej Babiš
čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Farma Čapí hnízdo
12
Fotogalerie

Čerpání evropských dotací pro Farmu Čapí hnízdo doprovázelo několik vážných nesrovnalostí. Žadatelé udali při žádosti nepravdivé údaje a jiné důležité informace zatajili, aby získali evropské peníze určené pro malé a střední firmy. Zprávu OLAF získal server Aktuálně.cz, který cituje evropské vyšetřovatele. Ti mají též upozorňovat na podezření z trestného činu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Zpráva OLAF uvádí podle Aktuálně.cz zprávu takto: "Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili.“

Vyšetřovatelé prý také výslovně upozorňují českou justici, že mohlo dojít ke spáchání dotačního podvodu.

"Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku. Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF," cituje Aktuálně.cz závěru dokumentu.

Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro farmu už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Sněmovna ale ještě musí rozhodnout, zda Babiše vydá k trestnímu stíhání.

Anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda byla v době čerpání dotace v rozporou se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů, píší vyšetřovatelé. Babiš už dříve uvedl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Jak informovaly Lidové noviny

Zjištění serveru Aktuálně, který má k dispozici zprávu OLAF v plném znění, je v kontrastu s tím, co dříve napsaly Lidové noviny patřící holdingu Agrofert (ten má Babiš uložený ve svěřenském fondu).

„Slova o podvodu ani Babišovo jméno v závěrech zprávy nejsou,“ napsal server lidovky.cz s citátem Babiše: „Mě se zpráva OLAF netýká.“ Titulek tištěných novin zněl: „Zpráva OLAF kolem Babiše jen našlapuje.“

Lidovým novinám byla v minulostí zpráva poskytnuta v době, kdy ji odmítalo zveřejnit ministerstvo financí, OLAF i Evropská komise. 

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. Farma Čapí hnízdo na Benešovsku vznikla přestavbou zanedbaného statku a lihovaru na multifunkční kongresové centrum. Rekonstrukce začala v roce 2006, v červnu 2010 byla farma otevřena. Stal se z ní luxusní areál na pořádání společenských akcí. Sám Andrej Babiš se na Čapím hnízdě i ženil, k jeho vlastnictví se ale dlouho nehlásil.

 V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Kvůli Čapímu hnízdu se v úterý sejde mandátový a imunitní výbor Sněmovny, který bude jednat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Jednání se uskuteční den před žádostí Babišovy vlády o důvěru. Babiš i Faltýnek opakovaně označili případ za nesmyslný a mluví o jeho politické motivaci.

Podívejte se, jak se kauza vyvíjela:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára