ČBA zhoršila výhledy ekonomiky pro letošní i příští rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká bankovní asiciace očekává v letošním roce pokles ekonomiky o téměř 0,95 procenta, před čtvrt rokem odhadovala 0,6 procenta. Oživení v roce 2013 bude také mírnější než avizovaly původní odhady.

ČBA nově počítá s růstem o necelé půl procento, zatímco v červenci odhadovala růst o jedno procento. „K nejistotě plynoucí z dluhové krize v Evropě se u nás přidává nejistota ohledně nastavení klíčových ekonomických politik jako jsou daně nebo důchodová reforma. Takové klima samozřejmě není vhodné pro razantnější ekonomické oživení,“ uvedl předseda vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Ekonomické výhledy pro rok 2012 a 2013 zhoršil i Mezinárodní měnový fond, hrubý domácí produkt České republiky letos podle něj klesne o jedno procento. V příštím roce by měla česká ekonomika oživit a stoupnout o 0,8 procenta. Fond ale napřesrok počítá také s nárůstem nezaměstnanosti.

Za celkově špatnými výsledky ekonomiky, které jsou podle ČBA viditelně horší než data okolních zemí, stojí mix faktorů. Zásadní je propad spotřeby domácností o 2,35 procenta, rozpočtové úspory a nestabilní očekávání dalšího vývoje.

:

Navzdory poklesu ekonomiky bankovní sektor podle asociace udrží kladný růst úvěrů. Úvěry nefinančním podnikům by měly letos stoupnout o 3,5 procenta a příští rok o 1,8 procenta. Asociace tak odhad vývoje podnikových půjček pro letošek zlepšila a pro příští rok zhoršila