Čechoslováci, bojující na západní frontě, mají v Plzni pomník

Slavnostní odhalení pomníku vojákům, kteří bojovali na západní frontě

Slavnostní odhalení pomníku vojákům, kteří bojovali na západní frontě Zdroj: ctk

Oslavy osvobození v Plzni
Oslavy osvobození v Plzni
Oslavy osvobození v Plzni
Oslavy osvobození v Plzni
Oslavy osvobození v Plzni
7
Fotogalerie
V Plzni slavnostně odhalen pomník československých pozemních jednotek bojujících za druhé světové války na západní frontě. Vznik pomníku inicioval Military Car Club Plzeň. Podle Rudolfa Bayera z tohoto klubu by měl pomník připomenout to, že se na osvobození okupovaného Československa podílely také tisíce československých občanů.

Pomník, který je umístěný na křižovatce Husovy ulice a Sadů Pětatřicátníků ale nemá být jen poctou hrdinství československých vojáků, ale i připomínkou systematické perzekuce vojáků západního odboje komunistickým režimem v letech 1948 až 1989. V Plzni již v uplynulých dnech proběhly tradiční oslavy konce války.

Letošní oslavy osvobození Plzně americkou armádou

„Práce na přípravě pomníku nám trvala čtyři roky. Bylo třeba sehnat spoustu povolení, protože se nachází na exponovaném místě v centru města,“ popsal Bayer. Se samotnou realizací pomohl nakonec Plzeňský kraj. „Náklady na vytvoření a umístění pomníku byly asi 300 tisíc korun. Kraj našemu klubu ale dal 200 tisíc korun,“ řekl Bayer.

Vojáci československé obrněné brigády, která vznikla ve Velké Británii zčásti z jednotky zformované už na počátku války ve Francii, dorazili do Plzně již 7. května 1945. Brigádě ale nebylo dovoleno překročit demarkační linii a byla dále dislokována v západních Čechách. V současné době žije z původních členů československé samostatné obrněné brigády pouze asi 40 lidí. I když se organizátorům nepodařilo na dnešní odhalení pomníku dostat nikoho z členů někdejší brigády, přišli alespoň jejich potomci.

Podle plzeňského Military Car Clubu nebyla příslušníkům pozemních jednotek bojujících na straně Francie a Velké Británie nikdy věnována taková pozornost jako například československým letcům v řadách RAF. Pomník je tak připomínkou jejich pomoci při osvobozování Československa i Evropy.