Centrálně nakupovat je složité, zjistil Babiš. Ušetřil méně, než čekal

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Plány šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO), že centrálními nákupy energií, automobilů, počítačů či poradenství ušetří v tomto volebním období několik desítek miliard korun, jsou nereálné. Babišovo ministerstvo uvedlo, že v letech 2014 až 2016 sníží náklady na energie o šedesát milionů korun. Celá státní správa pak měla hromadnými objednávkami zatím uspořit 340 milionů.

Nyní se čeká, jaký efekt přinese pilotní projekt sdruženého nákupu kancelářského papíru pro některé rezorty. Ve fázi příprav je zakázka na osobní vozy v deseti specifikacích od malých osobních automobilů až po reprezentativní limuzíny. „Netušil jsem, že to bude tak složité. Komplikuje to hlavně stávající zákon o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl Babiš. Když nastupoval do funkce, dával v souvislosti s centrálními nákupy za příklad svůj Agrofert. Soukromé firmy se však touto normou neřídí.

Problém vyvstal právě u chystaného nákupu xerografického papíru, který by mělo odebírat přes 1400 úřadů nebo institucí. Pilotní projekt původně počítal s objednávkou pro 170 organizací, nakonec se zapojilo jen šest ministerstev. Navzdory tomu trvala příprava zadávací dokumentace půl roku.

Tendr má být uzavřen letos. Komplikace zřejmě přinese i zakázka na osobní vozy. Bude nutné sladit požadavky a technické specifikace mnoha různých organizací od celníků až po správy národních parků. Na potíže narazil také rezort zdravotnictví, který Babiš často kritizuje za nehospodárnost.

Státní správa hromadnými nákupy podle ministerstva financí dosud uspořila 340 milionů korun.

Úředníci už předloni vyhlásili soutěž na jehly, injekční stříkačky a další materiál za 43 milionů korun. I když vybrali co nejjednodušší komodity, nepodařilo se jim řízení dokončit. „Na základě námitky neúspěšného uchazeče antimonopolní úřad zakázku zrušil,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Landa.

Dodal, že centrálně se nakupuje pro státní nemocnice elektřina, plyn a automobily. dstranit překážky má podle šéfky rezortu pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) nový zákon o veřejných zakázkách. Senát však navrhuje jeho platnost o půl roku odložit. Pomoci by měla rovněž metodika centrálních nákupů, kterou má Babiš předložit do konce června.