Červnová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv E15

Červnová meziroční inflace byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Meziroční inflace v červnu stoupla na 0,8 procenta z květnových 0,7 procenta.

Zveřejněná data podle Holuba i nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. Vývoj inflace ve druhém čtvrtletí letošního roku předčil predikci ČNB, která sice předpovídala, že se inflace zvýší, ovšem v menším rozsahu.

Prognóza ČNB očekává, že zvyšující se ekonomická aktivita a zrychlující růst mezd budou i nadále působit směrem k nárůstu inflace, naopak dovozní ceny ji budou letos výrazně brzdit. Celková i měnověpolitická inflace tak budou letos velmi nízké, během roku 2016 se ale zvýší a zdola se přiblíží k dvouprocentnímu cíli s tím, jak odeznění meziroční propad cen ropy a deflační tendence v eurozóně.

Graphical visualization of Cz Inflation Rate

K vyšší než prognózované inflaci přispěly i ceny potravin (včetně nápojů a tabáku) a v malém rozsahu též regulované ceny a ceny pohonných hmot. Dopady změn nepřímých daní naopak odpovídaly předpokladům, když odrážely na jedné straně loňské dvojí zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky a na druhé straně zavedení druhé snížené sazby DPH od ledna letošního roku, dodal Holub.