Češi dali loni za léky méně, klesly i tržby lékáren

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Za doplatky na léky a volně prodejné léčivé přípravky dali loni Češi v lékárnách přes 17 miliard korun, téměř o tři procenta méně než rok předtím. Tržby lékáren za léčiva a zdravotnické prostředky loni činily 73,9 miliardy korun, což je proti roku předchozímu pokles o 2,2 procenta. Uvedli to zdravotničtí statistici s tím, že ubylo i receptů a klesly tržby lékáren od zdravotních pojišťoven.

Za léčiva utržily loni lékárny 65,5 miliardy, což je o dvě procenta méně než v roce předcházejícím. Statistici spočítali, že v systému se projevilo snižování cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění i tlak zdravotních pojišťoven na úspory v ordinacích.

Celkově přijaly lékárny téměř 69 milionů receptů, meziročně o jedno procento méně. Tržby lékáren od zdravotních pojišťoven klesly o 4,2 procenta na necelých 37,6 miliardy korun.

25 tisíc receptů na lékárnu

Samostatná lékárna v průměru přijala více než 25 tisíc receptů a dosáhla tržby za léky a zdravotnické prostředky 20,2 milionu korun. Od pojišťoven inkasovala 12 milionů a od pacientů 6,5 milionu korun. V porovnání krajů nejvyšší tržby za léčiva a zdravotnické prostředky měly lékárny v Praze, 26,4 milionu korun, nejnižší v kraji Jihočeském, 17,6 milionu korun.

Nemocniční lékárna v průměru přijala 59.529 receptů a dosáhla tržby za léčiva a zdravotnické prostředky 217,8 milionu korun. Od pojišťoven inkasovala 66,9 milionu korun, od pacientů 11,5 milionu korun.

Jeden recept za 620 korun

Na jeden recept připadla loni v průměru léčiva za 620 korun, přitom v samostatné lékárně 567 korun a v nemocniční lékárně 1153 korun. Příčinou rozdílu je částečně odlišný sortiment, který v nemocničních lékárnách zahrnuje i speciální nákladné léky.

Na jednoho obyvatele ČR připadla loni průměrná úhrada v lékárně 843 Kč za doplatky na recept či poukaz a 780 korun za volně prodejné léky nebo zdravotnické prostředky. Na jednu lékárnu bylo v průměru 3759 obyvatel.