Česká ekonomika dál poroste, tvrdí bankovní asociace

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Co jsou intervence ČNB?
5
Fotogalerie

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze ponechala odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Pro příští rok odhad růstu mírně zlepšila na 2,7 procenta. Ekonomický růst podpoří v obou letech zejména spotřeba domácností. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes ČBA zveřejnila. Loni ekonomika rostla o 2,4 procenta.

ČBA dále v prognóze upozornila, že vývoj ekonomiky bude výrazně ovlivňovat vzestup inflace, nízká nezaměstnanost a s ní spojený tlak na růst mezd. "Vzestup nákladové inflace je fenoménem, který bude ovlivňovat ekonomiku letos i v příštím roce v několika rovinách. Vyšší inflace jednak nese potenciál omezení spotřeby i tlaku na růst mezd, pro podnikatele pak bude znamenat růst nákladů primárně na suroviny, energii, polotovary a potažmo i mzdy," uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace komentuje Eva Zamrazilová.

Příští rok by přitom měl být podle asociace rokem, kdy se hlavní úrokové sazby odlepí od nuly, kde setrvávají od listopadu 2012. "Domácnosti i podniky pocítí zvýšení klientských úrokových sazeb, k čemuž přispějí i vyšší požadavky na kapitálovou přiměřenost bank a regulace v oblasti úvěrů domácnostem," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Asociace zároveň počítá s postupným posilováním kurzu koruny, a to z letošních průměrných 26,50 Kč/EUR na 25,80 Kč/EUR příští rok. "Pokud ale bude koruna i nadále poblíž 27 Kč/EUR, protiinflační působení měnového kurzu se oddálí a zvýšení úrokových sazeb se naopak přiblíží," upozornila Zamrazilová.

Ministerstvo financí v dubnové makroekonomické prognóze mírně zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta z lednových 2,6 procenta. Pro příští rok odhad úřad zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. Česká národní banka v únorové prognóze počítá letos i příští rok s růstem ekonomiky o 2,8 procenta.

Asociace zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

Video: Co jsou intervence ČNB?

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec