Macron dal evropským burzám vydělat, jeho výhra v prvním kole spustila nákupní horečku

Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron

Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Debata prezidentských kandidátů ve Francii: Zleva Fillon, Macron, Melenchon, Marine Le Penová a Hamon
První kolo francouzských voleb: Jak to probíhalo
3
Fotogalerie

Investoři i stoupenci společné evropské měny přijali vítěze prvního kola prezidentského klání ve Francii s nadšením.

Přesvědčení finančních trhů o tom, že Emmanuel Macron se stane osmým zvoleným prezidentem francouzské Páté republiky, pomohlo euru do nejlepší kondice od listopadové volby Donalda Trumpa americkým prezidentem. Šampaňské teklo i na pařížské burze, po více než čtyřprocentním skoku vystoupaly francouzské akcie nejvýše od předkrizového roku 2008.

Macronova volba odstartovala hon na akcie francouzských bank. Největší finanční ústav v zemi BNP Paribas přibral během pondělka po osmiprocentním růstu na hodnotě přes šest miliard eur, růst akcií Société Générale dokonce atakoval deset procent. Výrazně si polepšily i francouzské automobilky, zatímco akcie Renaultu přidaly čtyři procenta, Peugeot narostl o necelých sedm.

Výsledky francouzských voleb strhly většinu akciové Evropy. Akcie šesti stovek největších kontinentálních firem podražily během pondělka v průměru takřka o dvě procenta, více než tříprocentní nákupní horečku spustil výsledek voleb na německé, italské, či španělské burze. Také zde vydělávaly investorům hlavně banky, akcie německé Commerzbank jsou o 9,5 procenta výše, evropskou rekordmankou je italská banka UniCredit, jejíž akcie povyrostly o více než 10 procent. Solidní zájem ale panoval i o akcie britských bank, burzovní zisky na Barclays se za pondělí přiblížil pěti procentům.

„Pro finanční trhy je Macron nejpřijatelnějším kandidátem na prezidenta. Nejenom jeho proevropská politika, ale i plánovaná restrukturalizace ekonomiky by měly udržet integrační snahy v Evropě a posílit růstové vyhlídky Francie, která se potýká s řadou strukturálních problémů, a to především na trhu práce,“ říká expert agentury Moody’s Tomáš Holinka.

O příští hlavě francouzského státu se rozhodne zhruba za dva týdny, kdy se Emmanuel Macron postaví ultrapravicové kandidátce Marine Le Penové. Ekonomové upozorňují, že výsledek je nejistý. Ve třech ze sedmi prezidentských voleb od roku 1965 totiž ve druhém kole vyhrál poražený z kola prvního.

Podívejte se, jak probíhalo první kolo francouzských voleb:

„Investoři by Macronovo vítězství neměli brát za jasné. Macron jakožto někdejší investiční bankéř banky Rothschild, který vydělal balík třeba na transakci korporací Nestlé a Pfizer se třeba voličům ultralevicového Melenchona nemusí vůbec zamlouvat,“ zdůrazňuje hlavní ekonom Cyrrusu Lukuáš Kovanda.