Česká ekonomika ztrácí důvěru, spotřebitelská klesla nejníže od roku 2012

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bankovky
2
Fotogalerie

Důvěra v českou ekonomiku letos v červnu meziměsíčně klesla o 3,5 bodu na hodnotu 98,3. Snížila se důvěra spotřebitelů i podnikatelů ve všech odvětvích. Důvěra spotřebitelů se propadla na nejnižší hodnotu od května 2012 a druhou nejnižší úroveň za celou dobu zjišťování důvěry. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Důvěra v hospodářství poklesla v červnu i v meziročním srovnání.

Indikátor důvěry podnikatelů klesl v červnu meziměsíčně o 3,9 bodu na 103,1 a u spotřebitelů se snížil o 1,1 bodu na 74,7. „Důvěra spotřebitelů v ekonomiku od března setrvale klesá. Domácnosti výrazně hůře hodnotí svou současnou finanční situaci a prohlubují se rovněž i obavy z jejího dalšího zhoršení,“ popsala situaci Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. Stále více domácností podle ní také čeká, že kvůli zdražování budou muset v příštích 12 měsících omezit velké nákupy a nebudou moci spořit.

Blízko rekordní hodnoty je podle statistiků počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou finanční situaci hůř než v předešlých 12 měsících. Vzrostl i počet domácností obávajících se zvýšení nezaměstnanosti.

Mezi podnikateli klesla meziměsíčně důvěra v české hospodářství napříč všemi odvětvími. Největší byl propad u vybraných služeb, a to o 7,6 bodu na hodnotu 99,1. Naopak nejméně se důvěra snížila v průmyslu, kde klesla o 0,6 bodu na 106,1. Ve stavebnictví poklesla o 1,2 bodu na 117,4 a v obchodu o čtyři body na 99,3.

Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

„Ve službách výrazně poklesl počet podnikatelů kladně hodnotících aktuální poptávku. Ještě výrazněji pak poklesl počet podnikatelů očekávajících růst poptávky v následujících měsících. To spolu se setrvale klesající důvěrou v odvětví obchodu koresponduje s výrazně negativním sentimentem spotřebitelů,“ sdělil vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Proti loňskému červnu byl pokles důvěry v ekonomiku ještě výraznější než v meziměsíčním srovnání. Celkově důvěra klesla v červnu meziročně o 5,7 bodu. Mezi podnikateli se snížila o 0,8 bodu, a u spotřebitelů dokonce o 29,6 bodu.