České firmy se nestarají o fyzickou kondici svých zaměstnanců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Společnosti v České Republice nevěnují větší pozornost aktivnímu pohybu a fyzické kondici svých zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu firmy Edenred. Podle něj aktivně podporuje své podřízené necelá třetina zaměstnavatelů. Trend, který v Evropě před několika lety začaly postupně zavádět některé evropské firmy, českým společnostem stále uniká.


Snižování nemocnosti, obezity a zvýšení pracovních výkonů, díky sportovním a pohybovým aktivitám v pracovní době, nebo mimo ní. Hlavní důvody, proč se velké firmy začínají více soustředit na fyzickou kondici svých zaměstnanců. V Česku se však tato skutečnost nesetkává s velkou odezvou ze strany podniků, ani zaměstnanců.

V průzkumu společnosti Edenred bylo osloveno 824 českých firem. O fyzický pohyb pro své zaměstnance se více stará pouze 243 z nich. Nejoblíbenějším prostředkem jsou benefity v podobě finančních příspěvků (karta Multisport, stravenky a jiné), které využívá 58 procent společností.

Dalších 47 procent pak následuje evropský trend a na fyzickou aktivitu svých zaměstnanců dbá přímo na pracovišti v průběhu pracovního dne. Firmy také často organizují firemní turnaje, nebo jiné sportovní akce.

Další čísla průzkumu společnosti Edenred například poukazují na fakt, že pouze pět procent Čechů se pravidelně věnuje sportu. Tento údaj Česko řadí na třetí nejhorší místo v Evropě před Bulharsko a Itálii. Dvojnásobek v porovnání s evropským průměrem je pak doba sezení – v této poloze stráví Češi podle průzkumu v průměru osm a půl hodiny denně.

„Celkově lze říci, že podpora pohybu ze strany podniků je v Česku poměrně nízká,“ uvádí Michaela Číhalíková, manažerka sociální odpovědnosti společnosti Edenred. „Snažíme se přesvědčit firmy, že se jim vyplatí své zaměstnance do pohybových aktivit zapojit. Benefit z toho totiž mají obě strany – lidé se cítí lépe, jsou „svěžejší“ a zdravější a z toho profituje i zaměstnavatel,“ dodává.