České firmy z pětiny ovládají cizinci, převládají Rusové a Ukrajinci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Statutární orgány českých firem z pětiny ovládají cizinci, nejčastěji jde o Rusy či Ukrajince. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti D&B. Ke konci června letošního roku bylo v Česku registrováno celkem 366 500 firem, z toho 6,8 procenta akciových společností a 93,2 procenta společností s ručením omezeným.

Ve statutárních orgánech společností, v představenstvu, dozorčí radě nebo na pozici jednatele, D&B eviduje celkem 460 tisíc fyzických osob, 371 tisíc (81procent) tvoří obyvatelé České republiky a téměř 87 tisíc (19 procent) představují cizí státní příslušníci s trvalým bydlištěm registrovaným mimo Českou republiku.

Mezi cizinci jednoznačně dominují Ukrajinci (30 procent) a Rusové (23 procent), s velkým odstupem následují Slováci (9 procent) a Němci (7 procent). „Souvisí to hlavně s rozmachem malého a středního podnikání těchto národností v Česku, zejména v oblasti obchodu, služeb a stavebnictví,“ uvedla ředitelka D&B pro Čechy a Slovensko Alena Seoud.

:

V první pětadvacítce se mezi národnostmi z bývalého sovětského bloku mezi statutáry tuzemských společností dále objevují Uzbekistánci, Arméni a Ázerbájdžánci.