České firmy zůstávají optimistické, letos čekají růst zakázek a investic

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental.

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Letošní rok by měl být rokem narůstajícího optimismu a zlepšující se kondice tuzemských firem. Ty očekávají růst zakázek, investic a zaměstnanosti. Vyplývá to ze společného šetření Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky mezi členskými firmami svazu.

Jedním z příznivých trendů je vývoj zakázek, jehož zvýšení očekává v prvním čtvrtletí více než pětina firem a ve druhém čtvrtletí roku téměř třetina firem. Zhruba 60 procent nepředpokládá změnu. Firmy i letos chystají restrukturalizační opatření, tím hlavním je snižování nákladů (73 procent firem), dále zvyšování produktivity práce (61 procent) a hledání nových trhů (55 procent). Zhruba třetina plánuje investice do inovací.

Firmy hledají nové trhy intenzivněji než v předešlých letech, a to i přesto, že EU zůstává klíčovým trhem a podniky nechtějí ztratit ruský trh. Výrazně se zvýšil podíl firem, které plánují zvýšení investic. V polovině roku 2014 to bylo 36 procent firem, koncem loňského roku již téměř polovina respondentů avizovala zvýšení investic pro nadcházejících 12 měsíců.

„Firmy jsou v investování aktivnější, než tomu bylo v předchozích letech. Jde i o investice, které mají podpořit jejich růst, neboť se chystají investovat do výroby, rozšíření výrobních kapacit či zvýšení efektivnosti,“ řekl dnes novinářům viceprezident svazu Radek Špicar.

Zlepšující se kondice firem se odrazí v růstu průměrné nominální mzdy. Podle zjištění svazu to je pro letošek v průměru o 1,75 procenta. „Průměr neodráží kondici jednotlivých odvětví a firem či výsledky mzdových vyjednávání. U konkrétních firem může být mzdový vývoj zcela odlišný,“ upozornil Špicar.

Vývoj nahrává i mírnému zlepšování situace na trhu práce. Nepůjde však o výrazný obrat a masové nabírání pracovníků. Pro rok 2015 by zaměstnanost v podnicích mohla vzrůst o necelých 1,5 procenta.

Tradičně poměrně skeptické nálady zástupců firem ohledně stavu podnikatelského prostředí se potvrdily. Zejména se respondenti kriticky vyjadřují k úrovni legislativy a stavu byrokracie, jejichž zhoršení uvedlo 23, respektive 22 procent.

Problém je také vymahatelnost práva, kde o něco více než desetina firem hovoří o zhoršení situace. Asi čtyři pětiny firem označují stav ve srovnání před rokem za nezměněný.

Automobilový průmysl čeká další růst

Klíčový zůstává pro českou ekonomiku automobilový průmysl. „Rok 2014 byl pro český automobilový průmysl v řadě ukazatelů rekordní. Nyní pracují naše firmy na plný plyn. Pokud nenastane nějaký nepředvídatelný problém na evropských a ostatních významných trzích, předpokládám i v roce 2015 další, i když již ne tak razantní růst,“ uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Elektrotechnický průmysl čeká letos meziroční zlepšení, nepředpokládá však masivnější nábor pracovníků. Optimističtější je pohled výrobců obráběcích a tvářecích strojů.

„I přes důsledky nejrůznějších geopolitických problémů, kterým musely strojírenské firmy čelit v roce 2014 a které souvisely s nutností opětovně přehodnocovat stávající orientaci na světové exportní destinace s dostatečným absorpčním potenciálem, předpokládám, že se českým výrobcům v roce 2015 podaří navázat na dobré výsledky let 2013 a 2014,“ uvedl ředitel Svazu strojírenské technologie Oldřich Paclík.

Elektronická evidence tržeb: pro malé podnikatele od roku 2017