České gripeny opět ochrání islandské nebe, armáda nasadí pět strojů

Gripen

Gripen Zdroj: ctk

Islandské nebe by opět v říjnu měly chránit české gripeny. První vojáci z předsunuté skupiny by na Island měli přiletět během září, do konce měsíce na ostrovní stát přeletí i piloti s letouny JAS-39 Gripen. Vzdušný prostor Islandu by pak měly švédské stroje v českých službách hlídat od října.

„V září se plánuje přelet předsunuté skupiny spolu s první částí úkolového uskupení na Island. Následovat bude přelet letounů JAS-39 Gripen a zbylé části úkolového uskupení tak, aby koncem září či začátkem měsíce října byly realizovány první certifikační lety a následovalo zaujetí ostré hotovosti na ostrovním státě, které bude trvat minimálně 21 dní,“ uvedl mluvčí generálního štábu Tomáš Maruščák.

Přesné termíny odletů a přeletů nejsou podle něj zatím stanoveny, protože nasazení na Islandu je ve fázi plánování a příprav. Podle informací ČTK se počítá s nasazením do 75 vojáků a pěti strojů, tedy podobně jako při poslední islandské misi.

Neplánovaná mise

Česká armáda má ze Švédska od výrobce Saab pronajato 14 gripenů. Do zahraničí byly vyslány již čtyřikrát, vždy hlídaly vzdušný prostor členských států NATO. V letech 2009 a 2012 hlídkovaly nad pobaltskými státy, loni a předloni byly vyslány na Island. Loňská srpnová mise nebyla dlouhodobě plánována, čeští piloti na ostrově nahradili kanadské kolegy. Kanada tak mohla své stroje vyslat do boje proti takzvanému Islámskému státu.

Island je sice zakládajícím členem NATO, nemá ale vlastní armádu. Nad jeho vzdušným prostorem tak hlídkují jejich spojenci. Nestřeží pouze samotný ostrov, ale asi 200 kilometrů široký pás kolem něj.