Česko do Bruselu odeslalo dokument nutný pro čerpání peněz z EU

Vlajky ČR a EU

Vlajky ČR a EU Zdroj: Tomas Novak/Euro

Česko do Bruselu odeslalo finální verzi Dohody o partnerství. Dokument určuje, jakým způsobem bude ČR čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období 2014-2020. V těchto letech může ČR získat až 594 miliard korun.

„Připravili jsme strategii pro čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů na příštích deset let. Teď je na Evropské komisi jak ji posoudí a zda jsme splnili všechny podmínky, které jsou s dohodou spojeny,“ poznamenal první náměstek ministryně pro místní rozvoj pro Národní orgán pro koordinaci Daniel Braun.

Evropská komise má nyní tři měsíce na posouzení a na schválení dohody. V případě, že nebudou vzneseny žádné připomínky, očekává se její schválení na přelomu letošního léta a podzimu.

Dokument vznikal tři roky, posledního půl roku o něm ČR neformálně vyjednávala s Evropskou komisí. Podle zatím posledních údajů získají nejvíce evropských peněz regiony, doprava a podpora podnikání.

Nejvíc peněz do regionů

Integrovanému regionálnímu operačnímu programu, který nahradí současné regionální operační programy, půjde celkem 4,87 miliardy eur (131,5 miliardy korun). Tyto regionální projekty „ukrojí“ 22,5 procenta všech peněz, které bude mít ČR v letech 2014-2020 k dispozici.

Jen o něco méně, 4,696 miliardy eur (126,8 miliardy korun) má získat Operační program Doprava a 4,17 miliardy eur (112,6 miliardy korun) poputuje do Operačního programu Podnikání a inovace pro rozvoj konkurenceschopnosti. Tato podoba sice nemusí být zcela finální, rozdělení peněz však nelze v této fázi zásadně změnit.

Česká republika má v nadcházejícím programovém období k dispozici necelých 22 miliard eur (594 miliard korun). V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přibližně 703,6 miliardy korun.

Pro úspěšné čerpání musí ČR přidat navíc dalších 124 miliard korun z národních rozpočtů, protože Evropská unie financuje maximálně 85 procent výdajů a 15 procent je financováno z národních zdrojů.