Česko je už rok v recesi, HDP opět klesl

Vývoj růstu českého HDP

Vývoj růstu českého HDP Zdroj: tradingeconomics.com

Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,3 procenta. Meziročně se snížil o 1,5 procenta. Recese nastává, pokud HDP v mezičtvrtletním srovnání klesne dvě čtvrtletí po sobě; tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku.

Příčinou prohlubujícího se poklesu HDP ve třetím čtvrtletí byla podle statistiků především postupně slábnoucí domácí poptávka, zejména snižující se investice do staveb, strojního vybavení a dopravních prostředků. Klesající tendenci měly i spotřební výdaje domácností. „Přebytky zahraničního obchodu přitom již nebyly, stejně jako v prvním pololetí, schopné kompenzovat snižující se tuzemskou spotřebu,“ dodal úřad. „Je zřejmé, že domácnosti i nadále omezují svoje útraty a firmy se nehrnou do investic,“ souhlasí s výkladem statistiků analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokles úhrnné poptávky měl dopad na vývoj tvorby odvětvové hrubé přidané hodnoty. Vedle postupně klesající stavební výroby kvůli nedostatku velkých zakázek postihlo snížení poptávky také klíčový průmyslový segment ekonomiky. „Celkový pokles průmyslové produkce ovlivnila nejen objemově významná strojírenská odvětví výroba dopravních prostředků a výroba strojů a zařízení, ale také potravinářský, dřevařský a papírenský průmysl a další odvětví,“ uvedl ČSÚ.

V úhrnu za první až třetí čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt přibližně o jedno procento, úhrnná cenová hladina přitom byla o 1,3 procenta vyšší než ve stejném období minulého roku.

Příští rok většina analytiků očekává nevýrazný růst. „Přehoupnout k mírnému růstu by se mohla ekonomika na začátku příštího roku, kdy spotřebu domácností podpoří nižší inflace,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Pro letošní rok odhadujeme pokles české ekonomiky o 0,9 % a v příštím roce čekáme hlemýždí růst o 0,5 % a to pouze v případě, kdy nám to umožní vývoj v eurozóně,“ odhadl hlavní analytik Raifeisenbank Michal Brožka.

Vývoj českého HDPVývoj růstu českého HDPVývoj růstu českého HDP | tradingeconomics.com

Konzultační společnost Next Finace je tradičně pesimistická. „Ekonomika je tak v mnohem horším stavu, než politici čekali,“ konstatoval hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj je nereálné, aby HDP v příštím roce rostl o 0,7 procenta, jak s tím počítá ministerstvo financí. „Od začátku roku ekonomika už poklesla o jedno procento. Tempo propadu akceleruje a přitom to nejhorší nás teprve čeká,“ dodal.