Česko neprodloužilo akreditaci ruskému novináři. Cenzura, reaguje Moskva

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí Zdroj: Jan Rash/Euro

Ministerstvo zahraničí neprodloužilo akreditaci ruského novináře Alexandra Kuranova, který dosud působil v Česku. Akreditace novináři vypršela koncem srpna. O případu informoval server Neovlivni.cz, podle něhož podobné kroky bývají součástí opatření státu proti cizím špionům.

Kuranov pracoval v Česku podle serveru jako zpravodaj na volné noze akreditovaný pro dvě státem řízená média - Kremlem financovanou agenturu RIA Novosti a zpravodajskou síť stanic Russia Today.

„Důvody, které vedly k neprodloužení novinářské akreditace Alexandra Kuranova jsou utajované podle zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, v platném znění. Můžeme ale potvrdit, že MZV ČR jeho žádost zamítlo,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Jde o další projev cenzury a perzekuce ruských novinářů v západních zemích,“ citoval ruský server Sputnik News mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.

Černínský palác uděluje dlouhodobé akreditace zahraničním novinářům, kteří působí v Česku, na jeden kalendářní rok s možností prodloužení. „Dlouhodobá akreditace zahraničního novináře slouží k oprávnění vstupu na akce pořádané MZV. Po zahraničních novinářích ji mohou požadovat i další organizace, které zvou média na své akce,“ sdělila dále česká diplomacie.

Vzájemné vyhošťování

Česko a Rusko si v uplynulých letech vzájemně vyhostily několik diplomatů, řidčeji dochází i k neprodloužení novinářských akreditací. V únoru 2010 neprodloužilo ruské ministerstvo zahraničí vízum zpravodaji České televize v Moskvě Josefu Pazderkovi. Pravděpodobně šlo tehdy o odvetu za podobný český krok vůči ruskému novináři Vladimiru Silkinovi z léta předchozího roku.

Podobná situace nastala i v roce 2006, kdy ruské úřady neprodloužily akreditaci zpravodaji ČT Janu Moláčkovi. Moláček tehdy včas oficiálně požádal o prodloužení akreditace. Ruské úřady mu ale krátce před jejím vypršením bez udání důvodu sdělily, že jeho žádost byla zamítnuta. Podle médií to byl reciproční krok ruské strany poté, co musel ukončit činnost v České republice ruský zpravodaj vládní tiskové agentury RIA Novosti Leonid Sviridov.