Česko pošle irácké vládě i Kurdům miliony nábojů a granáty

Nakládka českých protitankových střel do Kurdistánu

Nakládka českých protitankových střel do Kurdistánu Zdroj: Armada CR

V nejbližších dnech pošle Česko do Iráku vládě i Kurdům deset milionů nábojů do samopalů a 5000 granátů. Jde o druhou část daru, který před časem schválila česká vláda. Oznámil to Vladimír Lukovský z ministerstva obrany.

První část munice bude naložena na letišti v Pardubicích ve středu za účasti náměstka ministra obrany Jakuba Landovského. Přepravu nábojů a granátů zajistí do 24. listopadu USA a Velká Británie.

„Část daru bude směřována irácké armádě, část kurdským ozbrojeným silám. Celkem půjde o deset milionů nábojů do samopalů a 5000 kusů ručních granátů,“ uvedl Lukovský.

Dar za desítky milionů

První část daru byla dopravena do Iráku s pomocí kanadských vzdušných sil loni v září a v prosinci. Šlo o osm milionů nábojů do kulometů a 5000 střel do pancéřovek RPG7. Pomoc byla se souhlasem centrální irácké vlády směřována přímo kurdské regionální vládě v Irbílu. Celková hodnota daru je téměř 41 milionů korun.

„Asistence iráckým ozbrojeným a bezpečnostním silám je jedním ze zásadních příspěvků ČR v boji proti Islámskému státu,“ poznamenalo ministerstvo.

Starší zásoby

Česká armáda do Iráku posílá výzbroj ze starších zásob, u které se kvůli přezbrojování a modernizaci nepředpokládalo další využití, dodal Lukovský.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) minulý týden řekl, že by Česko v příštích několika měsících mohlo Kurdům bojujícím proti radikální organizaci Islámský stát poslat asi 6000 samopalů a náboje.