Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách, tvrdí Evropská komise

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová Zdroj: Reuters

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informovala v prohlášení s tím, že Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývající ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie. Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které komise poukázala. Podle českého ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.

Porušení podle informací ČTK souvisí s nákupem amerických vojenských vrtulníků Venom a Viper za asi 17 miliard korun.

„Budeme prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí reagovat, a pak vyčkáme na další rozhodnutí,“ uvedlo v reakci české ministerstvo obrany. O nákupu amerických vrtulníků podle sdělení ministerstva rozhodla předchozí vláda a tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar.

Evropská komise připomněla, že cílem směrnice o zadávání zakázek v oblasti obrany je zvýšit transparentnost a otevřenost v rámci evropského trhu s evropským vybavením, zajistit rovné podmínky pro evropské společnosti a zároveň zajistit ochranu bezpečnostních zájmů členských států. „Komise se domnívá, že zadávací řízení a podmínky uplatňované Českem při zadání zakázky nebyly v souladu se směrnicí o zadávání zakázek v oblasti obrany a se zásadami zakotvenými ve smlouvě o fungování EU,“ uvedla dnes unijní exekutiva.

Porušení, kterého se měla Česká republika dopustit, se týká obcházení směrnice o zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany, konkrétně možného zneužití výjimky pro mezivládní zadávání zakázek. „Přímé zadání zakázky je rovněž v rozporu se zásadami o zákazu diskriminace, rovném zacházení a transparentnosti tím, že společnostem z EU upírá možnost podat nabídku a účinně soutěžit o zakázku,“ vysvětluje komise.

Porušení podle informací ČTK souvisí s nákupem amerických vojenských vrtulníků Venom a Viper. Evropská komise se o zakázku zajímala již v roce 2020. „Jsme přesvědčeni, že nákup 12 vrtulníků Venom a Viper je v pořádku a postupovali jsme v souladu se všemi zákony a předpisy,“ uvedl tehdy mluvčí českého ministerstva obrany. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale následně uložil ministerstvu za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek pokutu ve výši 550 milionů korun.

Mezivládní dohodu na nákup osmi víceúčelových Venomů a čtyř bitevníků Viper podepsali 12.prosince 2019 tehdejší ministři obrany ČR a USA Lubomír Metnar a Mark Esper. Ministryně Jana Černochová pak v dubnu 2022 ve Washingtonu dojednala dodání dalších osmi starších strojů (dvou Venomů a šesti Viperů), které Praha získala od USA zdarma.