Česko znovu zasáhnou silné bouřky a vydatný déšť

Víkendové bouřky

Víkendové bouřky Zdroj: ctk

Silné bouřky a vydatný déšť mohou už v neděli podle Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnout celou Českou republiku. Zvláště menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je nebezpečí povodní podle ústavu extrémní. Bouřky a silné deště budou zřejmě ustupovat až v úterý.

Podle aktuální výstrahy ČHMÚ hrozí silné bouřky ve všech krajích ČR. Pro většinu Čech platí výstraha do pondělního rána, pro Jihočeský a Královéhradecký kraj do pondělí odpoledne a pro celou Moravu a Pardubický kraj až do úterního rána. Čechy navíc zasáhnou vydatné deště.

„Dnes odpoledne a večer očekáváme zpočátku místy a postupně na většině území přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle velmi intenzivní. Bouřky budou ustávat postupně od severozápadu v průběhu pondělka a v noci na úterý,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „V noci na pondělí a v pondělí přes den čekáme zejména v Čechách déšť, místy i trvalý. Ustávat bude od severozápadu až během úterý,“ doplnili. Srážkové úhrny odhadují pro pondělí až na 30 milimetrů, ale v Čechách ojediněle až na 70 milimetrů.

Podle meteorologů se mohou v bouřkách zvednout hladiny především menších toků. „Půda v povodněmi zasažených oblastech je značně nasycena, takže vzestupy mohou být velmi rychlé. Při intenzívních bouřkách nelze vyloučit ani rozlití malých toků,“ varovali. Navíc další srážky mohou kvůli nasáklé půdě způsobit pády stromů či sesuvy půdy. Zvednout se ale mohou hladiny i v místech, kde se v posledních dnech ještě záplavy neobjevily.

„Největší vzestupy předpokládáme na tocích v povodí Berounky, Otavy, horní Vltavy a jejích přítocích. S velkou pravděpodobností budou opět překročeny druhý a třetí stupeň povodňové aktivity,“ oznámil ČHMÚ. Vzestupy se zřejmě objeví i na horách na severu Čech a Moravy a v povodí Lužické Nisy, Bělé a Opavy bude možná překročen první stupeň povodňové aktivity. Na dolním toku Vltavy a na dolním Labi se podle meteorologů do pondělí zpomalí poklesy hladin. A v pondělí a úterý by dokonce hladiny mohly opět stoupat.

Lidem postiženým povodněmi nabízí GE Money Bank úvěry s odloženými splátkami