Český průmysl po pěti letech klesl, třetí rok po sobě roste naopak stavebnictví

Vozy Škoda připravené na export

Vozy Škoda připravené na export Zdroj: Škoda Auto

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Průmyslová výroba se loni v České republice meziročně snížila o 0,4 procenta. Jedná se to o první pokles po pěti letech. Nastavenou laťku si drží stavebnictví, které roste tři roky po sobě. Horší výsledek zaznamenal zahraniční obchod. A to především kvůli obchodu s automobily. Údaje o stavu českého průmyslu, stavební výroby a přebytku zahraničního obchodu vydal statistický úřad. 

Průmysl po pěti letes klesl

„Průmysl dál oslabuje. S ohledem na celosvětovou ekonomickou situaci se však nejedná o špatný výsledek,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Podle něj se ale u průmyslových podniků ve vybraných odvětvích začíná projevovat nejistota z budoucího vývoje a některé firmy se zřejmě začnou potýkat s nedostatkem zakázek místo nedostatku pracovníků.

„Průmysl dál oslabuje. S ohledem na celosvětovou ekonomickou situaci se však nejedná o špatný výsledek,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Nicméně u některých průmyslových podniků se podle něj začíná projevovat nejistota z budoucího vývoje a některé firmy se zřejmě začnou potýkat s nedostatkem zakázek místo nedostatku pracovníků.

Stavebnictví drží laťku růstu

Stavebnictví v Česku loni meziročně vzrostlo o 2,4 procenta. Stavební výroba vzrostla třetí rok po sobě. V dobré kondici je pozemní i inženýrské stavitelství, dařilo se také bytové výstavbě zejména ve fázi zahajování staveb. Růst zaznamenalo stavebnictví i v prosinci 2019, kdy byla produkce meziročně vyšší o 7,8 procenta, po očištění o sezonní vlivy o 6,3 procenta.

„Stavební produkce loni navázala na úspěchy z předchozích let a reálně meziročně vzrostla o 2,3 procenta. Produkce pozemního stavitelství se meziročně zvýšila o dvě procenta a k celkovému růstu přispěla 1,4 procentního bodu. Inženýrské stavitelství zaznamenalo o něco rychlejší růst, o 3,4 procenta, ale příspěvek byl s ohledem na menší váhu pouze plus 0,9 procentního bodu,“ uvedli statistici. Podle dosud známých statistických údajů předpokládají, že objem stavebních prací se za rok 2019 bude pohybovat kolem 550 miliard korun v běžných cenách.

Obchodům s automobily s nedaří

Přebytek zahraničního obchodu loni stoupl o 50,5 miliardy na 149 miliard korun. Vývoz se zvýšil o dvě procenta a dovoz o 0,6 procenta. Prosincový obchod se zahraničím ale vykázal schodek 6,7 miliardy korun, což byl o 2,1 miliardy korun horší výsledek než o rok dříve.